Svet

Bo španska princesa Cristina uradno osumljena nezakonitih poslov?

STA/S.A.
9. 12. 2013, 16.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Španski sodnik bo v roku nekaj tednov razsodil, ali naj na sodišče zasliši hčer španskega kralja Juana Carlosa kot osumljenko zaradi njene morebitne vpletenosti v nezakonite posle soproga Inakija Urdangarina, je danes sporočilo sodišče. Cristina se je doslej izognila zaslišanju pred sodnikom.

Reuters

Kraljeva najmlajša hči, 48-letna Cristina, bi tako postala prva bližnja sorodnica Juana Carlosa, ki bi se pojavila na sodišču zaradi suma kaznivega dejanja, če bi se sodnik na Balearskih otokih odločil, da jo pokliče na zaslišanje.

Sodnik v Palmi de Mallorci, ki je doslej zbiral podatke o Cristininih davčnih zadevah, je tožilstvu v tem primeru dal teden dni časa, da predložijo morebitne obtožbe.

Sodnik Jose Castro bo nato konec decembra ali na začetku januarja odločil, ali jo zasliši kot uradno osumljenko, kar je korak proti uradni obtožnici, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedali neimenovani viri blizu sodišča.

Cristino povezujejo s posli njenega soproga Urdangarina, ki ga preiskujejo zaradi poneverbe več milijonov javnega denarja. Doslej se kot osumljenka v tem primeru ni pojavila pred sodiščem, a Castro je sprožil ločeno preiskavo morebitnih davčnih utaj in pranja denarja, ki jih očitajo Cristini. Cristina in njen soprog sicer doslej nista bila uradno obtožena kakršnegakoli kaznivega dejanja.

Preiskave poslov Urdangarina in Cristine so sprožile največji škandal v času več desetletne vladavine Juana Carlosa. Urdangarin je osumljen, da je skupaj z nekdanjim poslovnim partnerjem preko neprofitnega inštituta Noos preusmeril šest milijonov evrov javnih sredstev na račune svojih podjetij. Cristina pa je bila članica odbora Noosa in si je skupaj s soprogom lastila drugo podjetje Aizoon, za katerega preiskovalci sumijo, da je delovalo kot krinka za pranje poneverjenega denarja.