Svet

Počastili spomin na Nelsona Mandelo

STA
9. 12. 2013, 16.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Južnoafriški parlament je danes na posebnem zasedanju v Cape Townu počastil spomin na preminulega prvega predsednika demokratične Južnoafriške republike in borca za človekove pravice Nelsona Mandelo. Politične dosežke očeta naroda bo težko ponoviti, je v nagovoru dejal južnoafriški podpredsednik Kgalema Motlanthe.

Reuters

Nacionalna ikona je bil svetnik, ki je pustil neizbrisljiv pečat v zgodovini, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Motlanthe v navzočnosti članov Mandelove družine.

Južnoafriški borec za človekove pravice in neutrudni borec proti rasističnemu režimu apartheida v državi Mandela je po dolgi bolezni umrl v četrtek, star 95 let.

Po "post-Mandelovi Južni Afriki" se bo vsakdo moral primerjati z dosežki Nobelovega nagrajenca, je še dejal podpredsednik države in hkrati izrazil upanje, da bo smrt Mandele zdaj okrepila zaupanje v nosilce oblasti, da bodo nekaj naredili.

Predsednica regionalne vlade Zahodni Cape, Helen Zille je Mandelo označila za "najbolj spoštovano osebnost naše dobe". "Ponižni smo in ponosni, da se imamo lahko tako kot on za Južnoafričane," je dodala.

Drugi poslanci so izpostavljali, da je smrt Mandele združila svet v žalosti, a hkrati predstavlja žarek upanja. "Pokazal nam je, da osebne žrtve lahko spremenijo svet na bolje. Predal nam je štafetno palico, ki si jo ne upamo izpustiti," je na tej točki še dejala Zille.

Ustanovitelj opozicijske Stranke za svobodo Inkatha, Mangosuthu Buthelezi, je dejal, da je bil Mandela njegov velik prijatelj, kljub velikim medsebojnim nasprotovanjem. "Vedno je bil pravičen in pravi zagovornik sprave," je dejal.

Po seji se je vsak poslanec podpisal v žalno knjigo in ob njej položil vrtnico. Pred parlamentom pa se je zbralo več sto ljudi, ki so na velikanske plakate pisali sporočila in spomine ter na ta način ustvarjali "zid spomina", še navaja dpa.

Ta zid spomina naj bi bil nato del razstave z naslovom "Madiba govori", ki jo nameravajo odpreti v eni izmed parlamentarnih stavb v torek, ko bodo v Johannesburgu pripravili tudi osrednjo državno žalno slovesnost.

Udeležbo na tej slovesnosti je doslej potrdilo 70 predsednikov držav oz. vlad ter deset nekdanjih državnih voditeljev, med njimi tudi sedanji, prvi temnopolti predsednik ZDA Barack Obama, britanski premier David Cameron, francoski predsednik Francois Hollande, pa tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon. Slovenijo bo zastopal predsednik Borut Pahor. "Cel svet v pravem pomenu besede prihaja v Južno Afriko," je sporočil tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Clayson Monyela.

Slovesnost na stadionu v Sowetu v Johannesburgu, ki so ga zgradili za svetovno nogometno prvenstvo leta 2010, se bo začela ob 10. uri po srednjeevropskem času in naj bi trajala štiri ure. Slovesnosti na stadionu naj bi se sicer udeležilo kar okoli 90.000 ljudi. Slovesnost pa naj bi neposredno prenašali tudi na velikih platnih v 90 krajih v državi, še poroča dpa.

Mandelo bodo pokopali v nedeljo v vasi Qunu na jugu države, kjer je odraščal. Tudi na pogrebni slovesnosti že pričakujejo več kot 9000 ljudi.

Sicer se predstavniki držav glede na navedbe južnoafriške vlade lahko sami odločijo, katere slovesnosti se bodo udeležili. Uradne slovesnosti pa bodo potekale še prihodnji ponedeljek.