Svet

Japonska je dobila nov otok

J.P.
21. 11. 2013, 13.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V četrtek je japonska veriga otokov Izu postala bogatejša za novega člana. Ta je neposredna posledica ognjeniškega izbruha v Tihem oceanu, nekako petsto metrov jugovzhodno od vulkanskega otoka Nišino-Šima, pravijo strokovnjaki.

Izbruh je prva opazila japonska mornarica, ki je zabeležila aktivnost na mestu izbruha – eksplozivna interakcija lave z morsko vodo je rezultirala v izbruhih pare in pepela – o šesto metrov visoko dvigajočem se dimu pa so nemudoma poročali tudi v japonski prestolnici.

Novonastali otok je premera okrog dvesto metrov. Znanstveniki zaradi velikosti otoka sodijo, da se je podmorski ventil nahajal v zelo plitkih vodah. Ognjenik namreč premore več velikih, podmorskih stožčastih formacij proti jugu, zahodu in severovzhodu. Južna je le 214 metrov oddaljena od površja. Pred letom 1973 na območju ni bilo zabeleženih izbruhov.

Visok predstavnik japonske vlade Jošihide Suga se je danes pošalil, da bi otoček lahko pomenil širitev japonskega morskega ozemlja, pri čemer je imel v mislih diplomatski spor s Kitajsko in Južno Korejo glede lastništva nad drugimi otoki, ki so sicer daleč stran od novega otočka.

S podobnimi vulkanskimi izbruhi v 70. in 80. letih minulega stoletja so v japonskih vodah že nastali majceni otoki, ki pa so odtlej deloma ali povsem izginili v oceanu.