Svet

Francoska novinarja je umorila Al Kaida

STA / S.R.
6. 11. 2013, 21.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Afriška veja teroristične mreže Al Kaida je danes prevzela odgovornost za umor dveh francoskih novinarjev v Maliju. Umora naj bi bila kazen za "novo križarsko vojno" Francije v njeni nekdanji koloniji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ghislaine Dupont in Claudea Verlona so po intervjuju s tiskovnim predstavnikom tuaregov v soboto ugrabili in ustrelili v severovzhodnem malijskem mestu Kidal. Po navedbah Al Kaide islamskega magreba (AQIM) sta umora "minimalni dolg" francoskim ljudem in predsedniku Francoisu Hollandu "v zameno za njihovo novo križarsko vojno".

Umora naj bi po navedbah organizacije izvedla enota tuareškega poveljnika Abdelkrim Targuija, ki je bil blizu Abdelhamidu Abouju Zeidu, nekdanjemu voditelju AQIM v Maliju, ki ga je francoska vojska na severu države ubila konec februarja.

Al Kaida je odgovornost prevzela dan zatem, ko so trupli novinarjev Radia France Internationale prepeljali nazaj v Pariz, francoski in malijski vojaki pa so okrepili lov za njunima morilcema.

Francoska vojaška patrulja je trupli Dupontove in Verlona našla kakih 12 kilometrov vzhodno od Kidala, le nekaj ur po njuni ugrabitvi. Umora sta pretresla Francijo. Francoski zunanji minister Laurent Fabius je takrat za napad obtožil "teroriste" in napovedal, da bodo na "celotnem območju ter v sosednjih državah poostrili varnost".

Francija je v Mali poslala sedem preiskovalcev, tudi obveščevalne in policijske uradnike, ki naj bi pomagali pri preiskavi umorov. Po navedbah malijskih varnostnih sil so v zadnjih 48 urah aretirali "najmanj 35" osumljencev, medtem ko vladni vir v Kidalu govori o "več deset" aretacijah.

Fabius je v torek tudi povedal, da je bilo v Kidal napotenih še dodatnih 150 francoskih vojakov, ki se bodo pridružili 200 vojakom, ki so že v mestu. Sicer pa je zagotovil, da se bo Francija držala svojega načrta o umiku dveh tretjin od skupno 3000 svojih vojakov iz Malija do konca januarja. Nadzor nad varnostjo v državi bodo namreč prevzele sile ZN.