Svet

Verjame, da ni bil kriv

J.P.
6. 11. 2013, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pred petdesetimi leti, ko so v Dallasu odjeknili streli, se je njeno življenje spremenilo za vedno. Marina Oswald Porter (72) je vdova Leeja Harveyja Oswalda, obtoženega atentata na Johna Fitzgeralda Kennedyja. Po tistem se je osamila, njena zgodba pa le nekaj tednov pred petdeseto obletnico atentata znova postaja aktualna.

Na televiziji se je nazadnje pojavila pred petindvajsetimi leti, ko je trdila, da trdnih dokazov zoper njenega nekdanjega moža ni. Tako meni še danes. Življenje v Rusiji rojene Marine iz strahu pred obtožbami poteka za zaprtimi vrati. KGB-zarotnica za mnoge od sredine sedemdesetih let prejšnjega stoletja v Teksasu živi z možem Kennethom Porterjem (75), s katerim se je poročila dve leti po Oswaldovi smrti.

Za nekatere zarotnica

Takoj po atentatu je verjela v krivdo svojega 24-letnega moža, a si je premislila, ko je prebrala nekaj knjig, ki razkrivajo zarote v ozadju atentata. Danes je prepričana, da resnico o Kennedyjevem atentatu prikrivajo ameriške varnostne agencije. Njen mož naj bi bil le dežurni krivec, primoran prevzeti krivdo. Živi v strahu: verjame, da ji prisluškujejo in da se lahko njeno življenje hitro konča.

Zato noče pozornosti, vsakoletne obletnice pa pomenijo ravno to. Zavrnila je dobra dva milijona evrov vredno ponudbo ene od ameriških televizijskih hiš, ki je hotela njeno življenjsko zgodbo. Oswald je 19-letno Marino Prusakovo, študentko farmakologije, v Minsku spoznal leta 1961. Nekdanji marinec je dve leti pred tem prebegnil v Sovjetsko zvezo, a je kmalu začel dvomiti o pravilnosti svoje odločitve. Šest tednov po srečanju sta se poročila, naslednje leto pa sta s štirimesečno hčerko odpotovala v ZDA. Ustalila sta se v Dallasu, v času atentata pa sta živela narazen. Noč pred usodnim dnem je Oswald v njen dom, v katerem je živela z njunima hčerkama, prinesel puško, ki pa je naslednji dan ni bilo več tam.