Svet

Univerza bo žrtvam spolnih zlorab plačala skoraj 60 milijonov

STA/M.J.
29. 10. 2013, 07.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Univerza Penn State iz ameriške zvezne države Pensilvanije je privolila v plačilo 59,7 milijona dolarjev odškodnine 26 žrtvam spolnih zlorab pomočnika trenerja ameriškega nogometa Jerryja Sanduskyja.

Sandusky je v letih od 1994 do 2008 spolno zlorabljal fante, ki jih je novačil preko svoje nogometne dobrodelne organizacije. Posiljeval jih je na univerzi, doma in v hotelih. 69-letni Sandusky je bil lani obsojen na najmanj 30 in največ 60 let zapora, kar pomeni, da bo umrl za zapahi. Denar je zahtevalo sicer 32 domnevnih žrtev, vendar pa je posebna komisija šestim zahtevo zavrnila. Na sodnem procesu proti Sanduskyju je pričalo osem zlorabljenih fantov.

Škandal je močno odmeval v ZDA, saj je bil Sanduskyjev šef slavni trener Joe Paterno, ki je s šolsko nogometno ekipo osvojil številne lovorike. Univerza ga je vrgla iz službe in s kampusa odstranila njegov spomenik, univerzitetna nogometna zveza pa ga je izbrisala iz statistike. Paterno je vedel za zlorabe, vendar ni ukrepal oziroma obvestil policijo. Umrl je lani za posledicami pljučnega raka v starosti 85 let.

Univerza je odpustila tudi predsednika Grahama Spaniera, še dva uslužbenca pa se soočata s pregonom, ker prav tako kot Paterno nista ukrepala. Novi predsednik univerze Rodney Erickson je izrazil upanje, da bo plačilo odškodnine pomagalo žrtvam pri okrevanju. Čeprav ne morejo popraviti preteklosti, pa lahko po njegovih besedah poskrbijo za to, da se kaj podobnega več ne bo nikoli zgodilo.