Slovenija

Bo vlada preprečila, da 800 ljudi izgubi službo?

Simon Rosc
29. 10. 2013, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Upravno sodišče je izdalo odločbo, s katero družbi Papir servis, d. o. o., odvzema okoljevarstveno dovoljenje, ki ga je izdala Agencija RS za okolje in katerega veljavnost v skladu z veljavno zakonodajo je potrdilo ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Papir servis brez dovoljenja ne sme obratovati, kar pomeni izgubo službe za skoraj 800 zaposlenih, to pa tiktakajočo socialno bombo.

Družba Papir servis, d. o. o., ki je bila že v preteklosti tarča napadanj okoliških prebivalcev in je zaradi tega tudi preselila svojo proizvodnjo iz ljubljanskih Most v Vevče, je tam znova naletela na neodobravanja.

Okoliške prebivalce naj bi motila preobremenjenost okolja s prometom, hrupom, onesnaževanje voda in smrad, ki naj bi se širil na tem območju. Krajani Vevč so sprožili pritožbeni postopek na ministrstvu za kmetijstvo in okolje, ki je v tej zadevi odločilo, da je družba Papir servis okoljevarstveno dovoljenje pridobila povsem v skladu z veljavno zakonodajo – izdala ga je Agencija RS za okolje.

A ker se Vevčani s tem nikakor niso strinjali, so preko nevladne organizacije Alpe Adria Green na upravnem sodišču sprožili upravni postopek, v sklopu katerega je upravno sodišče odločilo, da se zdaj Papir servisu to isto okoljevarstveno dovoljenje odvzame.

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje bi lahko to katastrofo začasno še preprečilo.

Ker je sodišče s tem odločilo povsem drugače, kot sta pred tem presodili strokovni instituciji, torej Agencija RS za okolje in ministrstvo za kmetijstvo in okolje, se poraja vprašanje, ali si je sodišče v tem primeru vzelo dovoljenje, da ne presoja samo s pravnega, temveč tudi s strokovnega vidika.

A pustimo ob strani vse spore neodobravanja in nasprotujoče si odločitve in se vprašajmo, kaj odvzem takega dovoljenja pomeni za zaposlene v Papir servisu. Brez okoljevarstvenega dovoljenja družba na območju Vevč ne more več obratovati. To pomeni takojšnjo izgubo službe vseh 768 zaposlenih, od katerih je 332 oseb s statusom invalida.

Gre tudi za osebe z nizko stopnjo izobrazbe, kar pomeni, da so to tudi težje zaposljivi delavci. To pa za območje Ljubljane pomeni pravo socialno bombo, njeno odštevanje do eksplozije pa se je očitno že začelo.

A ministrstvo za kmetijstvo in okolje bi lahko to katastrofo začasno še preprečilo, in sicer z izdajo začasne odločbe, ki jo ureja 221. člen Zakona o upravnih postopkih. V zvezi s tem smo se danes tudi obrnili na pristojno ministrstvo, a do zaključka redakcije odgovora od njih še nismo prejeli.

Vsekakor ne gre pozabiti na skoraj 800 zaposlenih, ki si v Papir servisu služijo kruh, kar nekaj med njimi pa je tudi takih, katerih družine so odvisne od zaposlitve v omenjenem podjetju, saj sta tam zaposlena dva družinska člana.

Po odgovore v zvezi z nastalo situacijo smo se obrnili tudi na nevladno organizacijo Alpe Adria Green, ki je upravni spor sprožila, ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, ministrstvo za gospodarstvo in druge institucije. Njihove odgovore še pričakujemo in jih bomo predstavili v prihodnjih dneh.

Smo pa že dobili odgovor predsednika Civilne družbe Sp. Kašelj – Podgrad – Zalog Milana Mirkova, ki je na vprašanje, kako komentira sodbo z vidika, da bo zaradi tega najverjetneje službo izgubilo skoraj 800 ljudi, odgovoril, da so s sodbo zadovoljni.

768 delovnih mest vsekakor ni zanemarljivih in vlada bi lahko v tem primeru odigrala ključno vlogo. Ali jo bo?

O morebitni pomoči pa smo povprašali tudi predsednico vlade RS Alenko Bratušek. Med finančno krizo, ko je pomembno vsako delovno mesto (trenutno je v Sloveniji 118.913 iskalcev zaposlitve, delovnih mest pa je na voljo le 768), nas je namreč zanimalo, ali bo vlada kakorkoli pomagala rešiti nastalo situacijo. 768 delovnih mest vsekakor ni zanemarljivih in vlada bi lahko v tem primeru odigrala ključno vlogo. Ali jo bo?