Šport

Zlat v vseh pogledih!

Matej Jurgele
28. 10. 2013, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Matej Mohorič je tisti slovenski kolesar, čigar zmaga je na cestni dirki kolesarjev na svetovnem prvenstvu do 23 let v Firencah v slovenskem medijskem prostoru odjeknila kot strela z jasnega. Komaj 18-letni fant, ki prihaja iz Podblice na Gorenjskem je namreč uspešno in taktično ugnal vso konkurenco in tako postal svetovni prvak. Uspeh, da mu ni para!

Facebook

Neustavljiva moč

Že lani se je Mohorič kot član kranjske Save v Nizozemskem Valkenburgu povzpel na najvišjo zmagovalno stopničko, saj je prav tam postal mladinski svetovni prvak v cestni vožnji, za nameček pa je v vožnji na kronometer osvojil drugo mesto. Letos je na svoj seznam uspehov zapisal še zmago na cestni dirki kolesarjev do 23 let in tako postavil še en mejnik v bogati zgodovini slovenskega kolesarstva – postal je prvi svetovni prvak z zlatima odličjema v obeh kategorijah.  

Facebook

Maturant z odliko

Matej pa ne vrti pridno samo pedal na svojem kolesu, ampak je tudi vzoren učenec. Kljub napornim treningom in tekmam pa je našel dovolj časa tako za učenje kot obiskovanje pouka. Sam o tem pravi: »Vsako jutro se zbudim nasmejan, srečen, odidem na trening, uživam, potem pa zvečer zaspim z nasmehom na licih.« In to je tudi formula, ki mu je pomagala pri doseganju izrednih športnih in učnih uspehov. Kljub natrpanemu urniku je Matej maturiral z odliko in se z 31 osvojenimi točkami zapisal med zlate maturante. Ob vprašanju, kako mu je to uspelo, pa je simpatičen Gorenjec odgovoril: »Z vztrajnostjo, nekaj trme in malo volje se da doseči vse. Bistveno je bilo, da sem bil pri pouku vedno osredotočen in si poskušal čim več zapomniti.« Po zaključeni srednji šoli se je vpisal na študij gradbeništva, vendar se je pozneje odločil, da svojo trenutno športno pripravljenost kar se da izkoristi: »Moja prioriteta zdaj je kolesarstvo, za to živim in to moram izkoristiti.«

Facebook

Stroga prehrana

Od svojih vrstnikov, ki so se odpravili na fakultete, pa se razlikuje še po nečem. Nočno življenje ga namreč ne zanima prav dosti. Prav tako tudi ne podpira pretirane uporabe alkohola. Sam se mu namreč močno izogiba, malce zaradi športa, večinoma zaradi moralnega pogleda nanj. In če je strog do samega sebe v šoli in na treningu, je še toliko strožji pri izbiri prehrane. Tam velja za kolesarje stroga disciplina. Matej si jedilnike sestavlja sam, tako da so uravnoteženi in vsebujejo vse tisto, kar njegovo telo potrebuje. Kljub temu pa mora včasih v telo vnesti več, kot lahko poje, in pri tem mu pomagajo prehranski dodatki Proaction (www.proaction.si), ki so proizvedeni v skladu s protidopinškim kodeksom nacionalnega olimpijskega gibanja. Kot pravi sam, se sladkorju na dolgo in široko izogiba in ga niti ne pogreša. Ni kaj, že moraš biti močan karakter, da se temu lahko odpoveš, bi lahko dejali.

Facebook

Brez nesreč ne gre

Veliko časa, preživetega na cestah, pa pomeni tudi toliko večjo verjetnost, da se prej ali slej pobližje srečaš z avtomobilom ali katerim drugim prevoznim sredstvom. In tudi nesreče v svetu kolesarstva vsekakor niso izjema, prej pravilo. Trenutek nepazljivosti, prevelika hitrost ali objestni vozniki so dejavniki, ki lahko kaj hitro pripomorejo k nesreči. In eno izmed teh je Matej doživel letos, ko ga je avtomobil v ovinku zadel z vzvratnim ogledalom in mu poškodoval stegno. Potreboval je nekaj tednov, da si je opomogel. In ko se je vrnil na prvo dirko po okrevanju, se je vanj za nameček zaletel še spremljevalni motor. Vendar je to, kot pravi sam, del športa in temu se ni moč izogniti.

Facebook

Pred njim je še svetla prihodnost

Večina kolesarskih strokovnjakov z zanimanjem spremlja njegov napredek in trdno voljo, kar se kaže v vrhunskih uspehih, ki jih opazijo tudi zunaj naših meja, zato je postal Matej zanimiv tudi za profesionalne ekipe. Na seznamu ekip, ki so mu ponudile sodelovanje, sta bili tudi ekipi Astana in Sky, vendar se je Matej po tehtnem razmisleku odločil za italijansko ekipo Cannondale, saj slovi po dobrem delu z mladimi kolesarji. In ker je pred njim še svetla prihodnost, mu lahko samo zaželimo veliko uspehov in upamo, da ga kdaj vidimo na stopničkah najprestižnejših kolesarskih dirk sveta.