Svet

Ugrabitev premierja povračilo za ameriški napad?

STA / S.R.
10. 10. 2013, 07.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Oborožena skupina je davi ugrabila libijskega premiera Alija Zeidana ter ga odpeljala na neznan kraj, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočila libijska vlada.

Reuters
Oborožena skupina je davi ugrabila libijskega premiera Alija Zeidana.

Kaj se je dejansko zgodilo, sicer ni jasno, saj je skupina nekdanjih upornikov, ki deluje v okviru notranjega ministrstva, sporočila, da so premiera aretirali.

"Premiera Zeidana je skupina oboroženih nekdanjih upornikov iz neznanega razloga odpeljala na neznan kraj," piše v sporočilu vlade. Premiera naj bi po neuradnih navedbah odpeljali iz hotela v Tripoliju, kjer prebiva.

Kasneje je skupina nekdanjih libijskih upornikov proti pokojnemu diktatorju Moamerju Gadafiju, imenovana Operativna celica libijskih revolucionarjev, na Facebooku sporočila, da so premiera "aretirali po nalogu državnega tožilca in v skladu z libijskim kazenskim zakonikom".

Za njo se je s podobnimi trditvami oglasila še ena skupina bivših upornikov, poimenovana Brigada za boj proti kriminalu. Kot je za libijsko državno tiskovno agencijo Lana povedal njen tiskovni predstavnik, Zeidana niso ugrabili, ampak so ga aretirali v skladu z izdanim zapornim nalogom. Zatrdil je, da se premier dobro počuti in da bodo z njimi lepo ravnali.

Obe skupini načeloma odgovarjata ministrstvoma za obrambo in za notranje zadeve, a hkrati delujeta tudi samostojno, pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP. Premieru naj bi očitali zločine proti državi in proti državni varnosti ter tudi korupcijo.

Urad generalnega državnega tožilca je po drugi strani medtem zanikal, da bi bil kadarkoli izdan zaporni nalog za Zeidana. Obenem je obsodil "ugrabitev" premiera in napovedal kaznovanje odgovornih zanjo.

Libijska vlada je napovedala, da se bo zaradi ugrabitve sestala na izredni seji, državljane pa je pozvala, naj ostanejo mirni. Tudi vlada sicer vztraja, da zaporni nalog za Zeidana ni bil izdan in da ga ščiti imuniteta.

Do ugrabitve prihaja pet dni po tem, ko so ameriške posebne enote v Libiji ujele domnevnega vodjo teroristične mreže Al Kaida Abuja Anasa al Libija. Poznavalci ocenjujejo, da sta dogodka verjetno povezana.

Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen je že pozval k izpustitvi Zeidana in izpostavil pomen "stabilnosti in vladavine prava" za Libijo. Britanski zunanji minister William Hague je ugrabitev obsodil in prav tako zahteval takojšnjo izpustitev premiera, piše AFP.

Vlada premiera Zeidana je oblast prevzela novembra lani iz rok kabineta, ki je državo vodil od padca Gadafija leta 2011. Novi libijski voditelji skušajo uveljaviti svojo avtoriteto ter v državo vrniti red in varnost. A varnostne sile zaenkrat ostajajo relativno šibke in ne uspejo zajeziti paravojaških skupin, ki so jih oblikovali nekdanji uporniki, državo pa pretresa nasilje.