Slovenija

Slovenija ne zna ravnati z gozdnim bogastvom

STA / S.R.
9. 10. 2013, 20.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan je na dvodnevnem obisku gostil finskega kolega Jarija Koskinena. Glavni namen obiska je bil meddržavni pogovor o gozdarstvu in gospodarjenju z lesom, saj se obe državi zaradi svoje gozdnatosti srečujeta s podobnimi problemi, je v izjavi po srečanju v Lipici povedal minister Židan.

Reuters
Slovenija ne zna ravnati z gozdnim bogastvom.

Finska je v Evropski uniji država z največ gozda, saj ta pokriva kar 75 odstotkov njene površine, v Sloveniji pa je pokritost z gozdom 63-odstotna. Zato imata državi podobne interese na tem področju, je še dejal Židan.

"Pogovarjali smo se o odprtih izzivih, nekateri med njimi so povezani s klimatskimi spremembami, ki negativno vplivajo na naš gozd, druga je skupna evropska strategija, delo v gozdu, kjer je Evropska komisija pripravila osnutek, o katerem bo sedaj šest mesecev potekala razprava znotraj delovnih odborov komisije," je povedal slovenski minister.

V razpravi bosta aktivno sodelovali tako Slovenija kot Finska. Eden od razlogov za obisk finskega ministra so tudi izkušnje te države pri delu z gozdom. V Sloveniji se iztekajo sedanje koncesije, saj ima država v lasti 20 odstotkov vseh gozdov; na Finskem je gozdov v državni lasti 28 odstotkov.

"V Sloveniji poteka v tem trenutku zelo resna razprava o tem, kateri model koncesije bomo imeli naprej, Finska pa ima na tem področju dobre izkušnje in nam jih je tudi predstavila, te pa bomo koristno uporabili znotraj razprave," je še povedal slovenski kmetijski minister.

Kot je povedal Koskinen, sta se z Židanom pogovarjala predvsem o tem, kako ustvariti dobro in plodno sodelovanje na področju rabe gozda in lesa. Obe državi se namreč srečujeta z večjim letnim prirastkom lesa od sečnje, zato bodo finske izkušnje lahko v prihodnje koristile tudi pri gospodarjenju s slovenskimi gozdovi.

Finski minister je bil danes tudi gost sveta gozd - les, to je strokovni svetovalni organ ministra Židana. Razprava je po Židanovih besedah presegla pričakovanja, obisk pa sta ministra sklenila v Lipici. Kot je še dejal, lipicanec živi tudi na Finskem, njegov finski kolega pa je ljubitelj konj.