Slovenija

Inšpektorji ugotovili nepravilnosti v domovih za starejše v Preboldu in Kopru

STA / S.R.
9. 10. 2013, 19.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Socialna inšpekcija pri izrednem nadzoru 4. oktobra v družbi KDU, ki upravlja dom starejših Prebold, ni ugotovila pomanjkljivosti. Je pa avgusta opravljen inšpekcijski nadzor za področje delovnih razmerij tam ugotovil kršitve, zaradi česar je bila podana ovadba. Nepravilnosti je inšpekcija ugotovila tudi v Domu upokojencev Ptuj - enota Koper.

Don starejših občanov Preblod.

Kot je danes za STA pojasnila glavna inšpektorica za delo Nataša Trček, je socialna inšpekcija 4. oktobra izvedla izredni inšpekcijski nadzor pri družbi KDU domovi upokojencev Prebold, pri katerem niso bile ugotovljene pomanjkljivosti ali nepravilnosti, ki bi vplivale na kakovost in zakonitost izvajanja institucionalnega varstva.

Je pa bil avgusta v družbi, ki upravlja s preboldskim domom za starejše občane, opravljen inšpekcijski nadzor tudi s področja delovnih razmerij. Pristojna inšpektorica je v zvezi z ugotovljenimi kršitvami glede plačila za delo in regresa za letni dopust zoper delodajalca na pristojno državno tožilstvo podala kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja kršitve temeljnih pravic delavcev, najava Trčkova.

V zvezi s koprsko enoto Doma upokojencev Ptuj pa je socialna inšpekcija v inšpekcijskem nadzoru konec julija letos izdala odločbo o ukrepih za odpravo ugotovljenih nepravilnosti. V nadzoru je namreč ugotovila, da se v domu uvaja nov koncept strokovnega dela dolgotrajne oskrbe z združevanjem socialno varstvenih storitev in zdravstvenih storitev.

Dom za tovrstno preizkušanje ni pridobil predhodnega dovoljenja ustanovitelja oz. se tovrstno preverjanje novosti ni izvajalo v okviru predhodno potrjenega pilotskega projekta. Kljub temu da je dom razpolagal z ustrezno kadrovsko zasedbo, je bilo ugotovljeno, da se storitev institucionalnega varstva ne izvaja v skladu z veljavnimi standardi storitve.

Zaradi nepreverjene oz. nepreizkušene organizacije dela je bila kakovost storitve nižja od zahtevane, navaja inšpektorica in dodaja, da je bilo vodstvo doma zavezano k organizaciji in izvajanju storitev v skladu z veljavnimi predpisi.

Za Dom starejših občanov Prebold je sicer bil septembra podan predlog za stečaj, ki ga je podal Raiffeisen Leasing kot lastnik doma, družba KDU pa je predlogu nasprotovala. Sodišče o predlogu, kot kaže, še ni odločilo, saj v zvezi s tem na spletnih straneh Agencije za javnopravne evidence in storitve še ni bil objavljen kakšen dokument.