Svet

Prepovedali izvoz proizvodov za izdelavo orožja v Severno Korejo

STA / S.R.
24. 9. 2013, 14.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kitajska je prepovedala izvoz z orožjem povezanih proizvodov in tehnologij, ki bi jih lahko uporabili za razvoj jedrskega orožja, v Severno Korejo. Kitajsko ministrstvo za trgovino je v ponedeljek objavilo seznam prepovedanih izvoznih proizvodov, na katerem so med drugim sestavni deli za jedrske eksplozivne naprave in raketne sisteme.

Reuters
Tudi Kitajska ohlaja odnose s Severno Korejo.

Trgovinsko ministrstvo je pri tem sporočilo, da bo prepoved izvoza teh proizvodov v Severno Korejo pripomogla k uresničevanju resolucij Združenih narodov o Severni Koreji. Na seznamu so sicer tehnologije z jedrskega, raketnega, kemičnega in biološkega področja.

Opazovalci ocenjujejo, da Kitajska s prepovedjo pričenja ostrejšo politiko proti svoji tesni zaveznici. Kitajska je praktično edina zaveznica Severne Koreje, je pa tudi njena pomembna trgovinska partnerica. Po navedbah Kitajske prepoved temelji na podlagi več resolucij Varnostnega sveta ZN o Severni Koreji.

Zahodne sile so doslej že večkrat kritizirale Kitajsko, da ne upošteva sankcij proti Severni Koreji, ki so jih uvedli zaradi njenega jedrskega programa, poroča britanski BBC. A odnosi med Pekingom in Pjongjangom so se v zadnjih mesecih ohladili. Med drugim je Kitajska marca podprla resolucijo VS ZN, ki je zaostrila sankcije proti Severni Koreji zaradi njenega tretjega jedrskega poskusa, ki ga je izvedla februarja.