Svet

V Avstriji ogrožena večina

STA/M.J.
23. 9. 2013, 12.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Javnomnenjska raziskava teden dni pred parlamentarnimi volitvami v Avstriji je pokazala, da bi utegnila vladna koalicija socialdemokratov (SPÖ) in Ljudske stranke (ÖVP) izgubiti večino. ÖVP naj bi se za drugo mesto borila s svobodnjaki (FPÖ), sestava koalicija pa je odvisna tudi od tega, ali bo dvema manjšima strankama uspel preboj v parlament.

Reuters

Kot je pokazala v nedeljo objavljena raziskava inštituta OGM, se socialdemokratom obeta 27 odstotkov glasov, Ljudski stranki 22, svobodnjakom pa le odstotek manj. Medtem ko je ÖVP od julija izgubil dve odstotni točki, jih je FPÖ prav toliko pridobil.

Na četrtem mestu s 14 odstotki glasov sledijo Zeleni, njim pa s šestimi odstotki nova stranka avstrijsko-kanadskega poslovneža Franka Stronacha Team Stronach. Ta je od poletja - po navedbah OGM zaradi slabih medijskih nastopov svojega prvega moža - izgubila dve odstotni točki podpore.

Po štiri odstotke, ki zadostujejo za vstop v parlament, bi dobili Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ) in nova stranka Neos, napoveduje raziskava, ki jo je v nedeljo na spletni strani objavil časnik Kurier.



"Če bo obema majhnima stranka uspelo priti v parlament, obstaja velika verjetnost tričlanske koalicije", saj SPÖ in ÖVP ne bi imeli potrebne večine, je ocenil prvi mož OMG Wolfgang Bachmayer. Če pa eni od njiju ne bi uspelo, se po vsej verjetnosti vnovič obeta velika koalicija socialdemokratov in Ljudske stranke, je napovedal.

Da bodo prihodnjo nedeljo zagotovo šli na volitve, je sicer dejalo 76 odstotkov vprašanih, osem odstotkov pa se jih bo tja odpravilo "najverjetneje". Medtem ko jih je večina že odločenih, komu bodo namenili svoj glas, je popolnoma neodločenih glede na raziskavo še deset odstotkov oz. pol milijona volilnih upravičencev.

OGM je raziskavo izvedel med 16. in 18. septembrom, zajela pa je 780 volilnih upravičencev.