Slovenija

Se sprašujete o učinkovitosti in neškodljivosti bio zdravil?

STA/M.J.
23. 9. 2013, 12.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Za zdravljenje bolezni je na voljo vse več bioloških zdravil, ob katerih se bolniki sprašujejo o njihovi učinkovitosti in neškodljivosti. Farmacevti bodo tako septembra in oktobra v lekarnah opozarjali na varno uporabo bioloških zdravil ter na svojo vlogo pri osveščanju glede pravilnega jemanja, so zapisali v Lekarniški zbornici Slovenije.

Lekarna Ljubljana

Biološka zdravila oziroma zdravila, ki kot učinkovino vsebujejo biološko snov, so plod dolgoletnega raziskovanja in delujejo ciljno. Uspešna uporaba biološkega zdravila je povezana tudi z veliko mero sodelovanja bolnika z zdravnikom in farmacevtom ter drugim zdravstvenim osebjem, so v sporočilu za javnost pred današnjo novinarsko konferenco zapisali v lekarniški zbornici.

Z biološkimi zdravili bolniki lažje obvladujejo marsikatero hudo ali kronično bolezen, vendar imajo kot vsa zdravila tudi ta svoje prednosti in slabosti. Kot pri sinteznih zdravilih se tudi pri teh lahko namreč pojavijo neželeni učinki, najpogosteje alergijske reakcije. Nekatera lahko zvečajo možnost okužb, druga zvišajo krvni tlak in vplivajo na delovanje srca, opozarjajo v lekarniški zbornici. Pomanjkljivost bioloških zdravil je tudi njihova visoka cena.


Kot vsa zdravila tudi biološka dosežejo najboljši učinek, če jih bolniki pravilno uporabljajo in shranjujejo. Ob tem je pomembno, da zdravila v hladilni torbici čim hitreje odnesejo domov in ga do uporabe shranjujejo v hladilniku pri dveh do osmih stopinjah Celzija.

Kot ugotavljajo v lekarniški zbornici, prihaja pri bioloških zdravilih tudi do nevarnih zlorab. Največkrat zlorabljajo eritropoetin, rastni hormon in inzulinu podobni rastni dejavnik. Prva nevarnost je seveda njihova prekomerna uporaba. V primeru eritropoetina prihaja do večje gostote krvi zaradi večjega števila rdečih krvnih telesc, kar dodatno obremenjuje žile in srce. Tudi v primeru rastnega hormona so neželeni učinki zelo resni in dolgoročno škodljivi.

Biološka zdravila bodo letošnja osrednja tema dneva slovenskih lekarn, ki ga 26. septembra že devetič zapored pripravljata Lekarniška zbornica Slovenije in Slovensko farmacevtsko društvo. Na ta dan bodo farmacevti z informativnimi brošurami bolnike in obiskovalce lekarn osveščali o razvoju, sestavi ter načinu predpisovanja in delovanja bioloških zdravil. Predstavili bodo tudi njihovo uporabo pri otrocih in mladostnikih ter se dotaknili zlorabe bioloških zdravil, med katerimi je doping, so še sporočili iz lekarniške zbornice.