Svet

Ropajo vsepovprek in kot v filmih

F.V.
23. 9. 2013, 11.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

39-letnega črnogorskega državljana je švicarsko sodišče obsodilo na devet let zapora. 39-letnik je namreč član zloglasne roparske združbe Pink Panter.

Reuters
Nekaj izmed nakradenega.

Črnogorec je v okviru združbe Pink Panter sodeloval v več ropih, med drugim tudi v spektakularnem ropu ženevske draguljarne leta 2009, ko so odnesli za 2,6 milijona švicarskih frankov (približno 2,1 milijona evrov) nakita. Črnogorec iz Podgorice je med drugim sodeloval v večmilijonskih ropih nakita v Luzernu in Ženevi ter poskusu ropa v Zürichu.

Kot je sodišče zapisalo v obrazložitvi sodbe, je dokazano, da je 39-letnik sodeloval v spektakularnem ropu ženevske draguljarne Chatila 17. avgusta 2009. Roparji so se k delu spravili v dopoldanskih urah, ko so v izložbo prestižne draguljarne zapeljali s terenskim vozilom in nabrali dragoceni plen. Terensko vozilo so za tem v bližnji ulici zažgali ter se odpeljali z drugim vozilom. Primer je veljal za še en trd oreh za francoske oblasti.

Konec julija so namreč v luksuznemu hotelu Carlton v francoskem Cannesu ukradli dragulje v vrednosti več kot sto milijone evrov, le nekaj dni pozneje pa sta neznana roparja v istem mestu vdrla v trgovino na sloviti promenadi Corisette in odnesla približno deset ur. 39-letni član združbe Pink Panter je sicer na sojenju priznal krivdo in dejal, da so v ropu ženevske draguljarne sodelovali še trije pomočniki. Njihove identitete ni razkril.

Pink Panter naj bi imel približno 220 članov iz držav nekdanje Jugoslavije, ki so v preteklih letih v skorajda filmskih ropih ukradli za več milijonov evrov dragocenega nakita. Največkrat je združba ropala v Tokiu, Parizu in San Tropezu, pogosto pa tudi v Nemčiji, Švici in Avstriji, še poroča Tanjug.