Svet

V seriji napadov v Iraku najmanj 28 mrtvih

STA/M.J.
15. 9. 2013, 14.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Serija bombnih napadov, med katerimi je bilo tudi več kot deset eksplozij avtomobilov bomb, je danes v Iraku zahtevala najmanj 28 življenj. Poskus atentata pa je danes preživel vodja bagdadskega pokrajinskega sveta in sunitski poslanec Rijad al Adad.

reuters

V enajstih mestih po državi je odjeknilo najmanj 14 eksplozij avtomobilov bomb. Pri tem je bilo ubitih 28 ljudi, okoli 100 je bilo ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Največ žrtev je zahtevalo nasilje v mestu Hila, sicer pretežno šiitski prestolnici province Babil južno od Bagdada, in v njegovi okolici, kjer so štirje avtomobili bombe ubili 16 ljudi.

Za nasilje, ki je prizadelo večinoma šiitske skupnosti v Iraku, odgovornosti ni prevzela še nobena skupina. A sunitski skrajneži, ki so povezani s teroristično mrežo Al Kaida, pogosto napadajo šiitsko večino, ki jo dojemajo kot odpadniško islamsko skupino.

V Bagdadu pa je bil tarča avtomobila bombe konvoj al Adada, vodje pokrajinskega sveta prestolnice in sunitskega poslanca, ki je član stranke predsednika parlamenta. Adad je napad preživel nepoškodovan, ubiti pa sta bili dve osebi, med njima tudi Adadov telesni stražar.

Napad na tržnici na obrobju Basre je medtem zahteval tri življenja, ranjenih je bilo 15 ljudi. Več drugih napadov v mestih južno od Bagdada in tudi v sunitskih mestih, kot sta Bakuba in Mosul, je zahtevalo še sedem življenj.

V nasilju v Iraku je bilo letos doslej ubitih več kot 4000 ljudi, zaradi česar se nekateri bojijo, da se država znova potaplja v medversko vojno, kakršna je tam divjala v letih 2006 in 2007, še poroča AFP.