Svet

Frančišek mimo pravil

Petra Rupnik
2. 9. 2013, 08.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Papež Frančišek je ob svoji inavguraciji napovedal pretrese znotraj Cerkve. Glede na njegova dosedanja dejanja papež drži besedo.

Reuters
Papež se je priklonil kraljici.

Tako je Papež Frančišek v soboto za vatikanskega državnega tajnika imenoval Italijana Pietra Parolina, ki bo na izredno pomembnem položaju znotraj vatikanske kurije zamenjal Tarcisia Bertoneja, ki naj bi se sam odločil za odstop. Glavni razlog za njegov odstop naj bi bila leta, saj je Bertone star 78 let, vendar pa se je ob papeževi napovedi kadrovskih sprememb prav njega najpogosteje omenjalo kot enega tistih, ki se jim najbolj maje stolček.

Reuters
Pietro Parolin

Bertone naj bi bil namreč tisti, ki je najbolj oviral prizadevanja prejšnjega papeža za zagotavljanje transparentnosti, poleg tega naj bi bil precej vpleten tudi v afero Vatileaks. Kot rečeno je njegov stolček vatikanskega državnega tajnika sedaj zasedel 58-letni Pietro Parolin, ki velja za enega najbolj izkušenih diplomatov Vatikana. Med drugim je bil glavni pogajalec v pogovorih z Izraelom in Vietnamom, sodeloval je tudi v odnosih med Vatikanom in Kitajsko. Med kurijo naj bi užival veliko spoštovanje, ki je z imenovanjem na mesto državnega tajnika zagotovo še večja.

Reuters
Tarcisio Bertone

Funkcija vatikanskega državnega tajnika je namreč ena najpomembnejših funkcij v Vatikanu in se lahko primerja s funkcijo predsednika vlade.

Sicer pa papež zadnje dni buri duhove tudi zaradi ponovnega kršenja protokola. Pred dnevi sta ga na Svetem sedežu obiskala jordanski kralj Abdulaha II. in kraljica Rania, slednji pa se je papež na sprejemu priklonil, čeprav bi se po strogi vatikanski tradiciji kraljica morala prikloniti papežu. To sicer ni bilo prvo papeževo kršenje protokola. Pred inavguracijo je ob obisku argentinske predsednice Cristine Kirchner slednjo namreč kar poljubil. In glede na to, da je pred dnevi papež Frančišek svoje obredno pokrivalo - mitro v cerkev prinesel kar pod roko, lahko sklepamo, da bo protokol trmasto kršil še naprej. In s tem verjetno pridobil še več simpatij vernikov in nevernikov.

Reuters
Sproščeni papež
Reuters
Papež Frančišek podira tabuje