Zanimivosti

So odtisi dokazi o ljudeh z neba?

J. P.
2. 9. 2013, 08.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vasica Piska Nagri v osrednji Indiji je povod za burne razprave o skrivnostnih odtisih in podobi skrivnostnega letečega predmeta, s katerim naj bi se na Zemljo spustila božanska bitja iz neba. Vse to naj bi zabeležili tamkajšnji prebivalci.

Facebook
Mitični indijski kralji

Vas Piska Nagri leži na obrobju mesta Ranči v državi Džarkand na vzhodu Indije; po lokalnem izročilu naj bi stopinje pomenile tamkajšnji pristanek bogov z neba.

Facebook

Odtisi na skali spominjanjo na stopinje nekoga, obutega v lesene sandale, kakršni so bili v regiji menda v uporabi tisoče let nazaj. Prvi par odtisov v dolžino meri 27,9 centimetrov, v širino 12,7; drugi 25,4 v dolžino in 11,4 centimetre v širino.

Po indijski mitologiji naj bi na območju mitična indijska kralja Rama in Lakšman nekaj časa preživela v iskanju Ramove žene Site.

Geolog Nitiš Prijadarši, ki je proučeval odtise, pravi, da so bili odtisi v granit najverjetneje vdolbeni: ''Povsem mogoče je, da so jih naredili okoliški prebivalci v spomin na obiskovalce.'' Kar pa se Prijadaršiju zdi še posebej zanimivo, je podoba neznanega letečega predmeta, vdolbena poleg stopinj. ''Stopinje in leteči predmet so na isti skali, drug poleg drugega. Morda gre za prikaz prihoda mitičnih kraljev na letečem predmetu.''

Facebook

Starost odtisov za zdaj še ni bila ugotovljena, vendar naj bi stopnja preperelosti namigovala na starost tudi do več tisoč let.

Facebook

To ni edino odkritje svoje vrste: podobne starodavne odtise stopal je najti tudi po svetu – nekatere naravne, druge izgotovljene. Rimljani so jih dolbli pred odhodom na potovanje, da bi to bilo dobro in da bi se srečno vrnili. Na Irskem in v severni Evropi so bili tovrstni odtisi povezani s kraljevskim oziroma poglavarskim stažem. Prijadarši zaključuje: ''Živimo v naprednem, tehnološkem svetu, a temu navkljub nas še vedno obdajajo številne skrivnosti. Starodavni kraji in nenavadna bitja, pozabljeni svetovi in kulture, pokrajine, polne simbolizma, nepojasnjene prikazni in neverjetne najdbe davno preteklih časov.''