Slovenija

Šola v župnišču in pouk kitajščine

Petra Rupnik
2. 9. 2013, 06.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V šolske klopi je danes znova sedlo približno 160.000 učencev in 77.000 dijakov. Tako njih kot tudi njihove učitelje v letošnjem šolskem letu čakajo novosti.

Facebook, POŠ Sora, Dolenjski list
Novosti v novem šolskem letu.

Tako je letos nacionalno preverjanje znanja obvezno tudi za učence 6. razredov. Poleg tega se v letošnjem šolskem letu za učence tretjih razredov osnovne šole začenja številčno ocenjevanje, saj naj bi se mnogi pritoževali, da zgolj opisno ocenjevanje ne da pravih informacij staršem o tem, kako uspešen je njihov otrok.

Facebook, POŠ Sora, Dolenjski list
OŠ Stara Cerkev po požaru še ni obnovljena.

Novosti so tudi na področju učenja tujega jezika. Poučevanje prvega tujega jezika kot obveznega predmeta se tako ne začenja v 1. razredu, prav tako ne poučevanje drugega tujega jezika kot neobveznega predmeta v drugi triadi osnovne šole. Se pa v srednje šole, ki bodo to želele, uvaja kitajščina.

»Našli boste nove prijatelje, morda se boste celo zaljubili.«

Nekatere šole v letošnjem šolskem letu zmanjšujejo tudi ure in ukinjajo učne skupine, saj je pristojno ministrstvo izdalo navodilo, da morajo ravnatelji za en odstotek zmanjšati število zaposlenih.

Nekateri učenci in dijaki pa letošnje šolsko leto začenjajo še drugače kot sicer. Učenci Osnovne šole Stara Cerkev, ki je pogorela pred tremi meseci, so k pouku danes namreč odšli v nadomestne prostore, in sicer v krajevni skupnosti, župnišču, gasilskem domu in ohranjenem delu šole.

Facebook, POŠ Sora, Dolenjski list
Predsednik Pahor se veseli skupaj s šolarji.

Predvsem vesel začetek pouka pa je šolarjem zaželel predsednik republike Borut Pahor, ki je šolarjem sporočil: »Počitnic je konec. Hura! Spet se začenja šola, in to ni šala. V šoli se boste dobro počutili, se imeli lepo in zabavali, našli boste nove prijatelje, morda se boste celo zaljubili.«