Slovenija

Na Ptuju protest na prvi šolski dan

STA / J.P.
2. 9. 2013, 07.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zaradi novih zapletov pri gradnji nove šole s prilagojenim programom na Ptuju se bo varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer danes v Ljubljani ponovno sestala z vsemi vpletenimi v ta primer, tudi župani. Po tem sestanku naj bi postalo jasno, kdaj se bo gradnja začela. Po nekaterih napovedih naj bi stroji začeli delati že danes.

Mediaspeed
Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer

Osnovna šola dr. Ljudevita Pivka Ptuj se nahaja v dotrajanih prostorih v Raičevi ulici, že pred leti pa je bilo doseženo soglasje o novogradnji šole v bližini dijaškega doma. Po letih čakanja je bil na začetku letošnjega poletja le izbran izvajalec gradbenih del, a se je zapletlo pri financiranju. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so valili krivdo na neaktivnost ptujske občine, slednja pa na ostale občine in nazaj na ministrstvo, ker je z rebalansom državnega proračuna umanjkalo predvidenih 350.000 evrov, ki naj bi jih letos za ta projekt namenila država.

Po novih srečanjih, pogovorih in pozivih, tudi s strani varuhinje človekovih pravic, se je konec prejšnjega tedna vendarle začelo premikati na bolje. Na ministrstvu so obljubili, da bodo letos zagotovili obljubljeni 350.000 evrov, in po besedah ravnateljice šole Dragice Emeršič naj bi se gradnja začela že danes. Ptujski župan Štefan Čelan je sicer previden in pravi, da se bo gradnja začela šele, ko bo od ministrstva prejel aneks k pogodbi s konkretnim finančnim zneskom.

Starši otrok s posebnimi potrebami so siti prerekanj in zahtevajo, da se gradnja čim prej začne. Na današnji prvi šolski dan so napovedali protest. A potem ko so se razširile novice, da se bo gradnja vendarle začela, to naj ne bi bil več protest ampak le srečanje z namenom seznanitve z najnovejšimi informacijami.

Popoldne pa naj bi se vsi vpleteni v Ljubljani sestali z varuhinjo človekovih pravic. Na sestanek so vabljeni ravnateljica Emeršičeva, predstavnica sveta staršev Zdenka Vindiš Zavratnik ter v.d. direktor direktorata za infrastrukturo pri ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Mitja Valiča, prav tako pa tudi ptujski župan Čelan in župani drugih občin, vključenih v projekt izgradnje šole.