Zanimivosti

Konec vremenskih tegob s pomočjo laserjev

J. P.
2. 9. 2013, 07.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Znanstveniki eksperimentirajo z laserskimi pulzi, s katerimi naj bi bilo mogoče vplivati na vremenske razmere. Prefinjena tehnologija spreminjanja vremena dobiva čedalje več zaleta – o njej bodo podrobno razpravljali celo na bližajočem se sestanku Svetovne meteorološke organizacije Združenih narodov naslednji mesec v Ženevi.

Facebook
Vpliv na vremenske pojave.

Tehnologija vključuje uporabo laserjev, s katerimi bi v nebo pošiljali močne impulze svetlobe – po besedah strokovnjakov bi na ta način lahko sprožali nastanek ledu in posledično kondenzacijo vode, kar naj bi spodbudilo nastajanje oblakov.

Takšno delovanje po potrebi bi tako pomenilo način za sproženje močnega deževja ter nevihte ob čim primernejšem času, denimo pred načrtovanim večjim dogodkom ali stran od območja, posebej ranljivega za poplavo oziroma drugo škodo, ki jo prinaša neugodno vreme.

Manipuliranje z vremenskimi pojavi ni ravno nova ideja, če vzamemo v obzir obredne plese za dež ter eksperimentalno sajenje oblakov – človeštvo očitno že od nekdaj premore navdušenje, ki ga vzbuja zavest o zmožnost upravljanja z nebesi. Četudi so prejšnji poskusi prinesli določen uspeh, bi se ta metoda lahko izkazala za prvi res zanesljivi mehanizem, ki bi lahko spreminjal vremenske pogoje po želji in brez uporabe kemikalij.