Svet

Na pohodu je smrtonosni virus!

Črt Kaker
24. 8. 2013, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Iz sosednje Hrvaške prihaja skrb vzbujajoča novica. Hrvaški zavod za zdravstveno varstvo je včeraj sporočil, da naj bi bil moški srednjih let, ki se je zdravil na zagrebški infekcijski kliniki, okužen s smrtonosnim virusom zahodnega Nila.

Reuters
Za virus še ni cepiva.

Če bo infekcija tudi uradno potrjena, bo to prvi zaznan primer okužbe s tem virusom na Hrvaškem. Spomnimo, da je bilo letos samo v Srbiji z virusom zahodnega Nila okuženih 71 oseb, od teh jih je pet tudi umrlo. Virus zahodnega Nila spada v družino flavivirusov (kamor spadajo tudi virus denge, klopnega meningoencefalitisa, rumene mrzlice …) in se pojavlja predvsem v območjih tropskega in zmernega podnebja. Ker se podnebje spreminja, ozračje pa segreva, se tudi bolezen širi v območja srednje zemljepisne širine, kot je Balkan. Tako je virus v Evropi prisoten že vrsto let in občasno se pojavi v oblaki večjih ali manjših izbruhov. Virus lahko okuži človeka in živali.

Bo naslednja na vrsti Slovenija?

Naravni rezervoar virusa zahodnega Nila so ptice, na človeka in živali pa ga prenašajo komarji vrste Culex ali Aides. Virus zahodnega Nila pa se ne prenaša s človeka na človeka, niti se ne na človeka, brez komarjevega pika, ne prenaša s ptic. Torej za prenos 'skrbijo' izključno komarji. Skrb vzbujajoče dejstvo pa je, da lahko bolezen prenaša tudi komar A. alboipictus, ki se pojavlja tudi v slovenskem priobalnem pasu, a po mnenju strokovnjakov ne pomeni večjega tveganja za prenos okužbe.

Kako pa poteka okužba z virusom zahodnega Nila? Pri 80 odstotkih ljudeh se simptomi ne razvijejo, kar pogosteje velja za ljudi, ki živijo na področjih, kjer so okužbe z virusom zelo pogoste. Lahko pa se pojavijo blagi simptomi, kot so npr. rahlo povišana telesna temperatura, slabost, bolečine v mišicah in povečane limfne žleze. Večina obolelih hitro okreva, pri nekaterih, še posebej starejših in kroničnih bolnikih, pa lahko bolezen napreduje in povzroči encelefalitis in meningitis, bolezni, ki sta lahko za človeka usodni. Za zdravljenje okužbe, povzročene z virusom zahodnega Nila, ni posebnega zdravljenja, tudi ne obstaja nobeno cepivo proti tej smrtonosni bolezni. S pravimi epidemijami se skoraj vsako leto borijo v Grčiji, kjer je samo lani zbolelo več sto ljudi.

Mlake so za komarje idealen habitat.

Edini učinkovit način boja proti tej bolezni je zaščita prek piki komarjev. Proti pikom pa se lahko zaščitimo s primerno obleko (uporaba svetlih oblačil z dolgimi rokavi in hlačnicami) in uporabo mrež. Pomembna je pravilna in redna uporaba repelentov ter zatiranje komarjev z insekticidi in sredstvi za zatiranje komarjev.

Reuters
Komar, ki lahko prenaša virus, je tudi na slovenski obali.