Svet

Deklica storila samomor zaradi nasilnežev

U. K.
7. 8. 2013, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

14-letna Hannah Smith je še ena žrtev spletnih nasilnežev. Najhuje pa je, da so žrtve patetičnih zafrustrirancev ravno otroci. Gre za resnično velik problem.

Dejstvo je, da družbena omrežja ne bodo izginila, kar pomeni, da se bodo otroci na njih prijavljali, pa naj bo to staršem všeč ali ne.

Tega se večina staršev niti ne zaveda. Spletno nasilništvo daje tovrstnim strahopetcem anonimnost, s tem pa dodatni zagon. Zakoni pa so precej nejasni glede spletnega nasilništva. V 'resničnem življenju' bi bila oseba, ki nekoga sili k samomoru, obtožena umora, prek spleta pa stvari za zdaj niso tako jasne. In dogaja se, da internetni nasilneži iščejo žrtve ter celo tekmujejo v tem, kateremu jo bo uspelo umoriti.

Hannah Smith

Še en takšen tragičen primer je smrt komaj 14-letne Hannah. Hannah se je prijavila na priljubljeno spletno stran Ask.fm, kjer je želela deliti svoje mnenje o mozoljih. Takoj so jo napadli spletni nasilneži, ki so jo mesece nadlegovali in jo silili v samomor. »V prvi vrsti bi pač pomislili, zakaj ni preprosto izklopila računalnika ali se smejala neumnim nasilnežem, a gre za najstnico, ki pač išče stike in družbena omrežja to nudijo,« je dejal njen oče. Starši niso vedeli za spletno nadlegovanje, niti slutili, da je kaj narobe, dokler je niso našli obešene v njeni sobi. Med drugimi so spletni nasilneži zapisali: »Ti grda p…., umri, vsi bi bili srečni, če umreš. Napravi nam uslugo in naredi samomor.«

Erin Gallagher

Še po njeni smrti so nasilneži (trollerji) 'ugrabili' njeno Facebook stran in nadlegovali družino. Oče sedaj zahteva, da za smrt hčere vsaj del odgovornosti prevzame spletna stran, ki bi morala internetne nasilneže odstraniti. A to je precej laže reči kot storiti. »Koliko najstnikov bo moralo umreti, preden se bo kaj zgpdilo glede internetnega nasilništva. Ti bolni ljudje se skrivajo za anonimnostjo in prežijo na ranljive mladostnike z enim samim namenom – da jih umorijo,« je za medije dejal pretresen oče. »Kaj takšnega se ne sme več zgoditi.«

Ciara Pugsley

Hannah je pred smrtjo na svojem profilu zapisala: »Mislim, da želim umreti, a v resnici si želim biti rešena.« Nato je pospravila sobo in končala svoje življenje.

Spletna stran Ask.fm je bila v zadnjem času povezana s kar nekaj smrtmi. Septembra 2012 je zaradi spletnega nasilja samomor napravila 15-letna Ciara Pugsley iz Irske, le mesec pozneje pa še 13-letna Erin Gallagher. Dejstvo je, da družbena omrežja ne bodo izginila, kar pomeni, da se bodo otroci na njih prijavljali, pa naj bo to staršem všeč ali ne. Čeprav nekateri zagovarjajo, da gre pri internetu za svobodo izražanja in da bi napad na 'trolle' pomenil  cenzuro, gre v resnici za napeljevanje k samomorom in bolno tekmovanje zafrustriranih manipulatorjev.