Svet

Obama ima 52 let

STA/M.J.
4. 8. 2013, 10.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama bo danes dopolnil 52 let, kar s prijatelji proslavlja že od konca tedna v predsedniškem letovišču Camp David.

Reuters

Teroristična mreža Al Kaida pri organizaciji svojih napadov upošteva tudi simboliko in odmeven napad na ameriški cilj, bi bil še bolj odmeven na predsednikov rojstni dan. V primeru, da do napada res pride, bo Obama ponovno v političnih težavah doma, saj republikanci ne bodo zamudili priložnosti, da ga kritizirajo, ker je igral golf in proslavljal rojstni dan.

ZDA so sicer podobno opozorilo pred napadi kot v petek izdale lani nekaj dni pred obletnico terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001. Opozorilo ni preprečilo napada na konzulat v Bengaziju in smrti veleposlanika Christopherja Stevensa, zaradi česar se Obama skupaj z nekdanjo državno sekretarko Hillary Clinton še vedno otepa kritik.

State Department je v petek sporočil, da se bodo v nedeljo zaprla veleposlaništva v državah, kjer je nedelja navaden delavnik. To je v Izraelu in muslimanskih državah. Po krščanskem svetu so veleposlaništva v nedeljo tako ali tako zaprta. Do sobote je prišlo na dan dovolj neuradnih informacij za sklep, da se nekaj kuha v Jemnu, kjer gospodari Al Kaida na arabskem polotoku.

Veleposlaništvi sta tam zaprli tudi Velika Britanija in Francija. State Department je posvaril, da bodo veleposlaništva morda zaprta še nekaj dni po nedeljo, opozorilo Američanom, naj bodo previdni na potovanjih po muslimanskih državah, pa velja do konca avgusta.

Obama je v soboto zjutraj poletel s helikopterjem iz Bele hiše v zračno oporišče Andrews v Marylandu, kjer je igral golf s prijatelji iz otroštva na Havajih, prijatelji iz Chicaga in nekdanjimi ter sedanjimi sodelavci. Povabljeni so bili le "fantje", med njimi nekdanji osebni strežnik in partner za košarko Reggie Love, prijatelja s Havajev Bobby Titcomb in Mike Ramos, prijatelja iz Chicaga Marty Nesbitt in Eric Whitaker, pomočnik kuharja Bele hiše Sam Kass in drugi.

Obama je že pred dnevi dobil torto od demokratskih članov predstavniškega doma, ko je obiskal kongres. V soboto popoldne se je Obama vrnil v Belo hišo, od tam pa s helikopterjem poletel v Camp David, kjer se je rajanje, tokrat tudi s pripadnicami ženskega spola, nadaljevalo pozno v noč. Obama, ki je na podoben način preživel tudi 51. rojstni dan, se v Belo hišo vrača danes.