Svet

Pomagali bodo deževnemu gozdu

STA/M.J.
4. 8. 2013, 09.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

ZDA bodo pomagale ohraniti hitro izginjajoči filipinski tropski deževni gozd. Največje gospodarstvo na svetu bo v ta namen filipinski dolg v višini 31,8 milijona dolarjev (24,08 milijona evrov), ki ga ima v lasti, konvertiralo v pomoč.

Wikipedia

ZDA bodo tako denar, ki jim ga bodo v okviru vračanja posojila nakazovali Filipini, preusmerile v poseben sklad za ohranitev tropskega gozda, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Sklad bo zagotovil jamstva za ohranitev in obnovitev sicer še vedno obsežnih delov gozda v petih regijah arhipelaga. "Sklad pa ne bo pomagal zgolj ohranjevati izredne filipinske kopenske biološke raznolikosti, temveč bo prispeval tudi k ukrepom za ublažitev podnebnih sprememb," so v skupni izjavi za medije pojasnili predstavniki ZDA in Filipinov.

Okoljska skupina Conservation International, ki ima sedež v ZDA, Filipine umešča med 17 držav z največjo biološko raznolikostjo, ki skupaj predstavljajo dom več kot dvema tretjinama vseh vrst rastlin in živali na svetu.

A Filipini poleg tega izstopajo tudi kot država z izjemno hitro stopnjo poseka ter spreminjanja gozdov v polja in zemljišča za druge namene.

Kot so pojasnili v Manili, je država v zadnjih 100 letih izgubila pol svojega gozda, tako da ta pokriva "le še" 7,6 milijona hektarjev.