Svet

Strojevodja povzročil smrti iz malomarnosti

STA / J.P.
29. 7. 2013, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Strojevodja vlaka, ki je v sredo zvečer iztiril pred španskim mestom Santiago de Compostela, je bil v nedeljo uradno obtožen povzročitve smrti iz malomarnosti.

Reuters
Poškodovani

52-letnega Francisca Joseja Garzona Ama je zaslišal sodnik, nato pa so ga po plačilu varščine izpustili na prostost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodnik višjega sodišča v Galiciji je sicer strojevodji naročil, da se vsak teden oglasi sodišču, prepovedal mu je zapustiti Španijo, prihodnjih šest mesecev pa Garzon Amo tudi ne sme voziti vlaka.

Železniška družba Renfe je po nesreči sporočila, da je strojevodja za podjetje delal že 30 let, od tega 13 let kot strojevodja. Skozi usodni ovinek je brez težav zapeljal že 60-krat.

Policija je strojevodjo pridržala v četrtek, dan po najhujši železniški nesreči v Španiji v več kot 40 letih. V nedeljo so ga vklenjenega prepeljali na sodišče za zaslišanje, ki je bilo zaprto za javnost. Noč pred tem je Garzon Amo preživel v policijski celici.

Le nekaj ur pred zaslišanjem je prišla novica, da je umrla še ena potnica, ki je bila v nesreči ranjena in se je borila za življenje. Skupno število žrtev nesreče se je tako povzpelo na 79.

Zadnja smrtna žrtev je bila ameriška državljanka. Sodišče v pokrajini Galicija, kjer je prišlo do iztirjenja, je zatem uradno sporočilo, da je v nesreči življenje izgubilo devet tujcev.

Pred katedralo v Santiagu de Composteli, priljubljenem romarskem središču, ljudje polagajo cvetje in prižigajo sveče. Danes bo tam potekala spominska maša za žrtve, ki se je bosta udeležila tudi premier Mariano Rajoy in španski princ Felipe.

Predsednik španskega upravljavca železniškega omrežja Adif, Gonzalo Ferre, je poudaril, da je bil Garzon Amo opozorjen, naj upočasni, štiri kilometre pred krajem nesreče. Strojevodja je po poročanju medijev v klicu na pomoč takoj po nesreči priznal, da je na ovinku, na katerem je omejitev 80 kilometrov na uro, vozil s hitrostjo 190 kilometrov na uro.

Neki prebivalec, ki je takoj po nesreči pritekel na prizorišče, pa je v televizijskem pogovoru, objavljenem v nedeljo, dejal, da mu je strojevodja nekaj minut po nesreči povedal, da ni mogel zavirati. "Rekel je, da bi moral upočasniti na 80 kilometrov na uro, a da ni mogel in da je peljal prehitro," je Evaristo Iglesias dejal televiziji Antena 3.

Skupaj s še nekim moškim je Iglesias po lastnih besedah strojevodjo pospremil na prizorišče nesreče. Garzon Amo je menda ves čas ponavljal: "Želim umreti! Želim umreti! Tega nočem gledati!"