Svet

119-letnica je najstarejša oseba na svetu

STA / S.R.
26. 7. 2013, 08.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Guinnessova knjiga rekordov je ugotovila, da je trenutno najstarejši moški na svetu 112-letni Američan Salustiano Sanchez-Blazquez, ki se je rodil 8. junija 1901 v španski vasici El Tejado de Bejar.

ne10
Mazibukova se je rodila 11. maja 1894.

Najstarejša oseba na svetu pa je po poročanju tiskovne agencije AFP 119-letna Južnoafričanka Johanna Mazibuko. Najstarejši Zemljan je bil do svoje smrti 12. junija 116-letni Japonec Jiroemon Kimura. Na svetu je verjetno kdo, ki je še starejši, vendar pa imata Salustiano Sanchez-Blazquez in Johanna Mazibuko uradni potrdili o rojstvu.

Kar 90 odstotkov vseh ljudi starejših od 100 let je žensk. Mazibukova se je rodila 11. maja 1894 in je preživela britansko kolonizacijo, rasistični sistem apartheida in vzpona Nelsona Mandele na predsedniški položaj ter njegovo upokojitev.

Njen 77-letni sin Tseko Mazibuko, ki živi z njo nedaleč od Johannesburga, pravi, da mama še vedno pospravlja svojo posteljo, kuha, pere perilo in se oblači, čeprav dolgo časa več ne more stati na nogah, ne da bi se ji zavrtelo. Večino časa zato porabi za gledanje televizije.

Mazibukova je živela dlje od svojih desetih bratov in sester, čeprav je bila najstarejša. Preživela je tudi pet od svojih sedmih otrok. Svojo starost dokazuje z osebno izkaznico, izdano leta 1986, kjer je naveden njen rojstni datum.

Salustiano Sanchez-Blazquez pravi, da ni dosegel nič posebnega s tem, da je še živ. "Sem pač starec," je dejal za Guinnessovo knjigo rekordov. V mladosti je igral na porokah in zabavah na ljudski instrument dulzanijo, neke vrste piščalko. Potem se je s 17 leti preselil z bratom in prijatelji na Kubo, kjer so delali v nasadih sladkornega trsa.

Leta 1920 je prišel v ZDA preko otoka Ellis in se zaposlil v rudniku premoga v državi Kentucky. Kasneje se je preselil na sever države New York pri Niagarskih slapovih, kjer je delal v gradbeništvu. Leta 1934 se je poročil z ženo Pearl, ki je umrla leta 1988. Pred tem sta dobila sina in hčerko, ki še živita, skupaj z vnuki, pravnuki in petimi prapravnuki.

69-letna hčerka Irene Johnson je po materini smrti živela z njim v kraju Grand Island do leta 2007, ko so ga dali v dom za ostarele. Sin John je star 76 let. Posebne skrivnosti za dolgo življenje nima, razen tega da je vsak dan pojedel banano in nekaj tabletk anacina, neke vrste aspirina. Hčerka pravi, da je razlog v tem, da je hudo trmast in samosvoj.