Svet

Španija žaluje za žrtvami železniške nesreče

STA / S.R.
26. 7. 2013, 08.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Španija žaluje za žrtvami najhujše železniške nesreče v zadnjih 40 letih, ki je terjala najmanj 80 življenj.

Reuters
Španija žaluje.

Premier Mariano Rajoy je v četrtek razglasil tridnevno žalovanje po vsej Španiji, medtem ko bo Galicija, kjer se je nesreča pripetila, žalovala sedem dni. Danes bodo predvidoma prvič zaslišali strojevodjo, ki naj bi vozil občutno prehitro. 52-letni strojevodja Francisco Jose Garzon je bil v nesreči lažje ranjen. Zaslišali ga bodo v bolnišnici, kjer je pod strogim policijskim nadzorom, je v četrtek sporočilo višje sodišče v Galiciji. Zaenkrat sicer njegovo pridržanje še ni bilo odrejeno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Sodnik je policijo zaprosil, da vzame njegovo izjavo" v prisotnosti odvetnika, so pojasnili na sodišču. Kasneje bo moral odgovarjati še na sodišču.

Garzon naj bi v klicu na pomoč takoj po nesreči priznal, da je na ovinku, na katerem je omejitev 80 kilometrov na uro, vozil s hitrostjo 190 kilometrov na uro. "Peljal sem s hitrostjo 190! Upam, da ni nihče umrl, ker mi bo to ležalo na vesti," je po poročanju časnika El Pais Garzon sporočil postaji v Santiagu de Compostela.

Preiskovalci so sicer tudi že našli črno skrinjico vlaka ter zbrali kup dokumentacije. Vse so predali sodišču.

Na vlaku, ki je potoval iz mesta Ferrol proti Madridu, je bilo po uradnih podatkih železniške družbe Renfe v času nesreče 218 potnikov in štirje člani posadke. Glede na podatke, ki so jih doslej posredovale regionalne oblasti, pa je bilo na krovu več kot 250 ljudi.

Oblasti so uspele identificirati 67 žrtev, za preostale bi lahko identifikacija trajala še nekaj časa. Uradnih podatkov o nacionalnosti žrtev še niso sporočili. Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je v četrtek sporočilo, da zaenkrat nima informacij o morebitnih slovenskih potnikih na vlaku. Med poškodovanimi pa je več državljanov ZDA in Velike Britanije, so sporočili z veleposlaništev obeh držav.

Po poročanju časnika El Pais je medtem še vedno hospitaliziranih 94 poškodovanih v nesreči. Od tega jih je 35 v kritičnem stanju, med njimi tudi štirje otroci.

Do nesreče je prišlo kake štiri kilometre pred železniško postajo v Santiagu de Compostela. Prizorišče nesreče sta si v četrtek ogledala tako španski premier Mariano Rajoy kot tudi španski kralj Juan Carlos. Oba sta obiskala tudi ranjene v bolnišnici.