Svet

Papež v Braziliji obsodil začasne idole

STA / A.M.
24. 7. 2013, 20.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Papež Frančišek je na svoji prvi večji maši v Braziliji danes obsodil začasne idole, kot sta denar in moč. Pred prihodom v baziliko v Aparecidi, ki je brazilsko narodno marijansko svetišče, ga je pozdravilo okoli 35.000 vernikov.

Reuters

Papež, ki je v ponedeljek prispel v Brazilijo, ki pomeni njegovo prvo apostolsko potovanje v tujini, je v kraj v zvezni državi Sao Paolo iz Ria de Janeira prispel z letalom in helikopterjem. Ob prihodu v veličastno baziliko, ki je največja v Latinski Ameriki, je izrazil veselje, da je prispel v "hišo matere vsakega Brazilca".

76-letni papež je nato v pridigi župnike, starše in vzgojitelje pozval, naj "na mlade prenesejo vrednote, ki jim bodo pomagale pri gradnji naroda in sveta, ki je bolj pravičen, združen in bratski".

Dodal je, da je res, da v sedanjem času vse, tudi mlade, do neke mere pritegnejo številni idoli, ki prevzamejo mesto Boga in se zdi, da dajo upanje, kot so denar, uspeh, moč, užitek.

"Pogosto mnoge ljudi naraščajoči občutek osamljenosti in praznine v srcih vodi k iskanju zadovoljstva v teh začasnih idolih," je dejal in poudaril, da je "treba vedno vedeti v srcu, da je Bog ob tebi, da te nikoli ne zapusti. Nikoli ne izgubimo upanja".

V baziliki naj bi mašo spremljalo okoli 15.000 vernikov, pred baziliko, kjer so jo lahko spremljali preko platen, pa je bilo 20.000 ljudi, navaja AFP. Okoli 5000 policistov in vojakov je skrbelo za varnost.

Ob prihodu papeža v odprtem avtomobilu ga je množica vneto pozdravljala in mu želela dolgega življenja. Nekateri romarji so kljub slabemu vremenu noč preživeli na ulicah v upanju, da bodo lahko videli argentinskega papeža, prvega papeža iz Latinske Amerike.

Po maši se je papež odpeljal v dva kilometra oddaljeno semenišče, kjer bo imel kosilo in se spočil.

Lani je deset milijonov romarjev obiskalo baziliko v Aparecidi, Frančišek pa je tretji papež, ki jo je obiskal - prvi je bil papež Janez Pavel II. julija 1980, nato pa maja 2007 Benedikt XVI.

Popoldne bo v Rio de Janeiru papež obiskal bolnišnico Sv. Frančiška Asiškega, kjer se zdravijo odvisniki od drog in alkohola, večinoma mladi. Obisk bolnišnice, ki jo vodijo frančiškani, so v program vključili na papeževo željo.