Svet

Snowden lahko zapusti letališče v Moskvi

STA / S.R.
24. 7. 2013, 15.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Američan Edward Snowden, ki je razkril podrobnosti spornega ameriškega nadzora nad telekomunikacijami in internetom, lahko po dobrem mesecu dni zapusti moskovsko letališče Šeremetjevo.

Reuters
Snowden končno lahko zapusti letališče.

Odvetnik Anatolij Kučerena mu je namreč danes predal ustrezne dokumente moskovskega urada za migrante, poročajo tuje tiskovne agencije. Z dokumentom, ki potrjuje, da je zaprosil za azil v Rusiji, lahko Snowden prečka rusko mejo, v kolikor mu mejna kontrola tega ne prepreči, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Snowden bi tako letališče lahko zapustil že v prihodnjih urah.

Ruska tiskovna agencija Ria novosti sicer citira neimenovani vir iz ruske mejne kontrole, ki zagotavlja, da bodo Snowdnu dovolili prestop meje, kakor hitro jim predloži ustrezen dokument.

"Američan se trenutno pripravlja na odhod. Pripravili so mu nova oblačila," pa navaja ruska tiskovna agencija Interfax. Snowden naj bi tako že pospravil svoje stvari in zapustil hotel na letališču, v katerem je prebil dober mesec dni.

Na Šeremetjevu je Snowden pristal 23. junija, v Rusiji pa je zaprosil za začasni azil. Trdil je namreč, da mu v ZDA grozita mučenje in smrtna kazen.

Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer večkrat poudaril, da lahko Snowden v Rusiji ostane le, če bo prenehal razkrivati skrivnosti, ki škodijo ZDA.