Svet

Kazenska ovadba proti predsedniku Tuđmanu

STA / A.M.
24. 7. 2013, 19.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednik neparlamentarne skrajnje desničarske Avtohtone - hrvaške stranke prava (A-HSP) Denis Šešelj je danes kazensko ovadil prvega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana zaradi genocida, zločina proti človeštvu, vojnega zločina in vojnega dobičkarstva.

Reuters

"Danes sem kazensko ovadil nekdanjega majorja Ozne in bivšega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana", je potrdil Šešelj za Dubrovniški vjesnik. Zaveda se, da bo ovadba zavrnjena, saj ni mogoče ovaditi mrtvega človeka. Poudaril pa je, da še zmeraj trpi posledice Tuđmanove slabe politike in da si ne želi biti njegov sostorilec.

Dejal je še, da Tuđmanovi ljudje še zmeraj vodijo Hrvaško, ovadbo pa je vložil s ciljem, da bi razkrili in kaznovali sostorilce "Tuđmanovih zločinih" ter jim odvzeli celotno nezakonito pridobljeno premoženje. Poudaril je še, da je Hrvaška izginila kot država in je postala zgolj "zasebna korporacija".

Denis Šešelj je še posebej ogorčen, ker na Hrvaškem Tuđmana častijo kot "očeta domovine", njegove najbližje sodelavce iz Ozne in kasnejše Udbe, kot sta Josip Boljkovac in Josip Perković, pa imajo na sovražnike.

Šešelj je v ovadbi zapisal, da je Tuđman kot "major zloglasne Ozne na predlog Josipa Broza Tita januarja 1945 postal član vrhovnega poveljstva Narodnoosvobodilnega boja (NOB) ter da je potem bil "najmlajši in najbolj lojalni Titov general".

V ovadbi še navaja, da je Tuđman ščitil sebe in svoje sodelavce, ter da zaradi tega ni bilo enega samega postopka proti odgovornim za množične poboje po drugi svetovni vojni.

Tuđman je bil prvi hrvaški predsednik po osamosvojitvi države in je vodil Hrvaško do svoje smrti decembra 1999.

Šešelj je na majskih lokalnih volitvah izvoljen za občinskega svetnika v Slivni, kraju v dubrovniško-neretvanski županiji.