Svet

V Mjanmaru pomilostili 73 političnih zapornikov

STA / J.P.
23. 7. 2013, 18.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mjanmarski predsednik Thein Sein je danes pomilostil 73 političnih zapornikov, s čimer je izpolnil del obljube, podane v Veliki Britaniji prejšnji teden.

Wikipedia
Thein Sein

Thein Sein je namreč do konca leta obljubil izpustitev vseh političnih zapornikov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pred današnjo pomilostitvijo je bilo v Mjanmaru zaprtih med 100 in 150 političnih zapornikov. Prejšnji teden pa je predsednik države sporočil, da v Mjanmaru konec leta ne bo nobenega zapornika vesti več. Do obljube je prišlo ob njegovem prvem obisku Londona, kamor se je podal v okviru evropske turneje, namenjene izboljšanju mednarodne podobe Mjanmara, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Aktivisti so pomilostitve pozdravili, a so hkrati izrazili zaskrbljenost zaradi novih aretacij in sodnih postopkov. Po oceni tajskega združenja za pomoč političnim zapornikom v Mjanmaru je za rešetkami v tej državi še kakih 80 disidentov, še okoli 70 ljudi pa čaka na sojenje.

Vojaška hunta, ki je Mjanmaru več let vladala z železno pestjo, je dolgo zanikala obstoj političnih zapornikov. Odkar je Thein Sein leta 2011 prevzel predsedniški položaj, pa je bilo izpuščenih že več sto ljudi. Lani novembra je predsednik napovedal revizijo vseh primerov, ki bi lahko bili politični.

Med drugim je Thein Sein leta 2011 iz zapora izpustil oporečnico Aung San Suu Kyi, njeni opozicijski stranki pa je dovolil tudi vstop v parlament.