Slovenija

Zombiji v Ljutomeru

U. K.
23. 7. 2013, 16.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ljutomer so preplavile pošasti, nakaze in drugi strahovi, a smo preverili in so bile vse čisto prijazne. Govorimo namreč o Grossmanovem festivalu.

'Zombijka' je postala tudi Ajda Kovačič, pevka skupine Hellcats!

Grossmanov festival fantastičnega filma in vina je vsekakor nekaj unikatnega v slovenskem prostoru, upali pa bi si trditev razširiti na vsaj celotno prizorišče bivše Jugoslavije. Gre za festival izbranih in nekonvencionalnih filmov, ki se redko znajdejo v kinematografih.

Rojstvo zombijke

Festival je danes bolj živ kot kdaj koli prej.

In če so leta 2005 festivalu nekateri kritiki napovedovali kratko življenje, so se ušteli. Festival je danes bolj živ kot kdaj koli prej in samo upamo lahko, da ga ne bo uničila finančna kriza. Kajti, kot je dejal Igor Vidmar, ki smo ga ujeli na festivalu, gre za poseben biser, ki bi ga bilo škoda izgubiti.

Vstali od mrtvih v živo

In to vsekakor drži. Kot prvo, ne gre samo za prikazovanje filmov, temveč za celotno dogajanje, ki vključuje vinske degustacije, umetniške razstave, koncerte, delavnice, okrogle mize in izjemno priljubljen tradicionalni zaključni množični dogodek – Zombi parada. Tako da ima obiskovalec celo paleto možnosti, ki jih lahko izkoristi. A glavne zvezde so vseeno filmi. In tu moramo opozoriti, da gre za nekonvencionalne žanre, se pravi filme za prave filmske ljubitelje, entuziaste brez predsodkov ter tiste, ki so pripravljeni eksperimentirati z mejami dobrega okusa in morale. »Naš namen je, da bi vsaj delno povrnili nevarnost in drznost sodobni kinematografiji, ki s svojo mlačnostjo, politično korektnostjo in željo po vsesplošnem ugajanju vse bolj izgublja nekdanji ugled, vpliv, ustvarjalnost ter s tem tudi gledanost,« so na uradni strani zapisali organizatorji. In tega se vsekakor držijo.

Celotno dogajanje vključuje vinske degustacije, umetniške razstave, koncerte, delavnice, okrogle mize in izjemno priljubljen tradicionalni zaključni množični dogodek – Zombi parada.

In tudi zaradi tega je festival nekaj posebnega, norega, nekaj, česar ne bi smeli pustiti, da izgine, vsak ljubitelj filmov, pa bi ga moral obiskati vsaj enkrat. Obiskovalec namreč ne doživi samo unikatnega filmskega vzdušja, temveč se ob tem neznansko zabava in ne čuti nobenega pritiska, da si mora ogledati vse, saj bo drugače zamudil nekaj pomembnega. Izbira je popolnoma prepuščena vsakemu posamezniku, brez navidezne prisile ali kakršnegakoli snobovstva.

Parada

In še to je treba omeniti, da imajo obiskovalci za skoraj vsa prizorišča prost vstop, saj festival ni mišljen kot nekaj, kar bi molzlo denar iz žepov obiskovalcev. Ne nazadnje ga pripravlja skupina prostovoljcev, entuziastov, ki to počnejo iz osebnega zadovoljstva, kar je več kot pohvalno.    

»Grossmannov festival je posvečen tej tišji, a nevarnejši in neskončno zabavnejši plati kinematografije, ki se ne boji ekscesov, politične nekorektnosti in preseganja tabujev. A za njeno polno razumevanje si je treba vzeti čas, se prepustiti adrenalinskim šokom ter oborožiti s skrajnim smislom za humor. Ob kozarcu dobrega vina je to še toliko laže…« In odlično je, da se vse skupaj dogaja v res čarobnem Ljutomeru.