Svet

Kate je rodila fantka!

STA / J.P.
23. 7. 2013, 14.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Soproga britanskega princa Williama, Kate Middleton, je rodila fantka. Otrok bo tretji v vrsti za britanski prestol in prvi pravnuk Elizabete II. in prvi vnuk princa Charlesa. Dete tehta 3.798 kg. Rodil se je ob 16:24 po londonskem času.

Reuters
Novopečena mamica
Bodoči kralj je bil rojen v isti bolnišnici kot pa princa William in Harry. 

Princ William je bil poleg nje med porodom. Sedaj si bo vzel dva tedna porodniškega dopusta - vsak teden bo dobil 324€. Par pred porodom ni vedel otrokovega spola.

Reuters
Navdušenje nad uradnim razglasom.

Novinarji svetovnih medijev so bili v pričakovanju kraljevega rojstva pred londonsko bolnišnico utaborjeni tri tedne. Bolnišnico je zaradi tega strogo varovala policija, še posebej zasebno krilo, kjer je bila nameščena Kate.

Pri številnih stavnicah vodi ime Alexandra, med drugimi popularnimi imeni so Charlotte, Diana, Elizabeth in Victoria za deklico ter George in James, če bo deček.

Vojvodina cambriška se je sicer v javnosti pred porodom nazadnje pojavila 15. junija, ko se je udeležila slovesnosti ob kraljičinem rojstnem dnevu.

Princ William je dejal, da ne bi mogel biti bolj srečen.

Prince Charles je ob rojstvu dejal, da sta oba z ženo presrečna prihoda prvega vnuka. "Biti dedek je enkraten trenutek v življenju vsakogar. Neznansko sem ponosen na to in izredno se že veselim prvega snidenja z novorojenčkom."

Slovenija britanskemu kraljevemu naraščaju podarila zibko

Slovenija je ob rojstvu prvega otroka princa Williama in vojvodine Catherine paru podarila posebno zibelko, ki jo je oblikovala oblikovalka pohištva Erika Drobnič. Unikat iz lesa breze so kot uradno darilo Slovenije poslali v Veliko Britanijo, zamisel pa je ekipa Drobničeve slovenskemu veleposlaništvu v Londonu predstavila že novembra lani.

Osemčlanska ekipa je zibko izdelovala več mesecev. Na zibelki je tudi steklo steklarne Hrastnik, idrijska čipka Irme Vončina, v celoti pa je izdelana iz slovenskega lesa. Drobničeva je dejala, da so brezovino uporabili, ker njena eterična olja vplivajo pomirjujoče. Ekipa, zbrana okrog Drobničeve, je prepričana, da bo kraljevi par slovensko darilo zagotovo tudi uporabljal.