Svet

So strupeni odpadki končali v Jadranskem morju?

STA / S.R.
23. 7. 2013, 13.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Okoljski ministrstvi Srbije in Hrvaške preiskujeta, ali so velikanske količine nevarnih snovi iz nekaterih srbskih tovarn končale v hrvaškem Jadranu, danes poročajo hrvaški mediji, potem ko je beograjski Kurir objavil, da so nevarne snovi namesto na Kitajskem končale ob hrvaški obali ter ob obalah Grčije in Romunije.

Reuters
So strupeni, tudi rakotvorni odpadki morda končali v Jadranskem morju?

Po informacijah Kurirja so iz Srbije v zadnjih 18 mesecih izvozili za približno 2200 ton zelo strupenih, tudi rakotvornih odpadkov. Namesto da bi nevarne snovi iz jadranskih, egejskih in črnomorskih pristanišč prepeljali do podjetja za skladiščenje odpadkov na Kitajskem, naj bi se njihova pot zaradi visokih stroških prevoza končala veliko prej.

Časnik navaja, da so strupene odpadke, v katerih so svinec, cink, arzen in kadmij, večinoma iz jeklarne Sirmium Steel, preko podjetja Pro-Plast iz Sremske Mitrovice, pošiljali v pristanišča na Reki, v Konstanci in Solunu ter naprej proti Kitajski. A nevarni tovor iz štirih priklopnikov naj bi namesto tega pustili nekje ob meji med Srbijo in Makedonijo, piše Kurir.

Pristojne službe Srbije in Hrvaške preverjajo, ali so nevarni odpadki nadaljevali pot proti Kitajski, ali pa so jih odvrgli drugje, morda celo v Jadransko morje. Srbska carina je ugotovila, da je podjetje Pro-plast v letu dni podvojilo izvoz cinkovega oksida, sumijo pa, da je pod tem imenom izvažal strupene snovi.

Pro-plast ima dovoljenje za skladiščenje nevarnih odpadkov, ki so posledica proizvodnje v jeklarni Sirmium Steel, nima pa dovoljenja za njihov izvoz. Zato so strupene snovi predstavili kot cinkov oksid, za katerega naj bi imeli dovoljenje.

V Pro-plastu trdijo, da odpadke iz jeklarne predelujejo v izdelek, ki vsebuje 30 odstotkov cinkovega oksida, 50 odstotkov železa in 20 odstotkov drugih snovi, ki niso strupene. Kot še pojasnjujejo, imajo za svojo proizvodnjo trg na Kitajskem, srbski carini pa da so izročili vso potrebno dokumentacijo, navaja reški Novi list.

Na hrvaškem ministrstvu za varstvo okolja in narave so potrdili, da iz Srbije ni bilo zahtev za prevoz nevarnih snovi ter da inšpektorji sodelujejo v preiskavi, ki so jo sprožili srbski kolegi.