Svet

Turistična sezona precej slabša od pričakovanj

STA / S.R.
15. 7. 2013, 10.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na hrvaških cestnih mejnih prehodih so v prvih dveh julijskih vikendih našteli za 340.000 tujih državljanov manj kot v enakem obdobju lani, ko je čez mejo prišlo 1.655.000 ljudi.

wiki

Gre za hladno prho, potem ko so nekateri mediji zaradi ugodne turistične statistike v prvi polovici leta že ugibali o rekordni turistični sezoni. Podatki hrvaškega ministrstva za notranje zadeve so pokazali, da je v prvih dveh julijskih vikendih v državo prišlo "samo" 1.315.000 turistov iz tujine. Tako se niso izpolnila pričakovanja po nadaljevanju ugodnih trendov iz prve polovice leta, ko so na Hrvaškem beležili za pet odstotkov več turistov in 4,6 odstotka več nočitev kot v enakem obdobju lani.

Tudi iz podjetja Hrvaške avtoceste (Hac) so sporočili, da je bilo na njihovih prometnicah prejšnji konec tedna za slabih 40.000 avtomobilov manj kot sredi julija lani. Posledično je bil tudi zaslužek od cestnin manjši za slabih 275.000 evrov.

Na Hrvaškem ocenjujejo, da bodo manjši prihod turistov po cestnih poteh predvsem čutili v hrvaški Istri in na severnem Jadranu, kjer so že v prvi polovici leta imeli nekoliko slabše rezultate kot lani. Tudi Slovencev je bilo za dva odstotka manj.

Obenem mediji poročajo o večji gneči na letališčih v Dalmaciji, v Dubrovniku pa lovijo nov turistični rekord, kar pomeni, da turisti vendarle prihajajo. Iz Turistične skupnosti Dubrovnik so sporočili, da niti v najboljših predvidevanjih niso pričakovali, da bodo imeli dvakrat več turistov.

Novičarski portal Index.hr ob tem opozarja, da na turiste ni moč gledati kot zgolj na številke, od katerih bodo izvlekli evre. Kritizira astronomske cene v osrednji sezoni in neprijazne gostitelje ter dodaja, da Hrvaški naravne lepote brez dodatnih vsebin že dolgo ne zadostujejo za napredek turizma.