Svet

Aktivisti vdrli v francosko nuklearko

STA / S.R.
15. 7. 2013, 10.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Več deset aktivistov okoljevarstvene organizacije Greenpeace je davi vdrlo na območje jedrske elektrarne na jugu Francije.

Reuters

Policija jih je okoli 20 aretirala, notranje ministrstvo pa je pojasnilo, da jim ni uspel dostop do najstrože varovanih predelov kompleksa. Aktivistom je uspelo na območje elektrarne Tricastin, ki leži okoli 200 kilometrov severno od Marseilla, vstopiti okoli pete ure zjutraj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tam so nato izobesili transparenta z napisoma "Tricastin: jedrska nesreča" in "Francois Hollande: predsednik katastrofe?". Poleg tega so s projektorjem na stavbo prvega reaktorja projicirali še druga sporočila, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Skoraj štiri ure po vstopu je policija aretirala 21 aktivistov, med katerimi so francoski, italijanski, romunski in španski državljani. Aretacije so trajale precej časa, saj so se nekateri priklenili na strukture znotraj kompleksa, pojasnjuje policija.

Tiskovni predstavnik notranjega ministra je zatrdil, da aktivistom ni uspel dostop do "občutljivih območij". "Gre za medijski trik, ki ne predstavlja nobene varnostne grožnje," je dejal.

Člani okoljevarstvene skupine, ki nasprotuje jedrski energiji, so v zadnjih letih večkrat uprizorili tovrstne vlome v nuklearke po državi. S tem želijo po lastnih navedbah izpostaviti tako nevarnost jedrske energije kot varnostne težave v kompleksih. Kot trdijo, je Tricastin ena od najnevarnejših nukleark in bi ga bilo treba nemudoma zapreti.