Svet

Umrl najstarejši Hrvat, star 106 let

STA/M.J.
3. 7. 2013, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Najstarejši Hrvat, Andrija Prlić, rojen 11. novembra 1907 v BiH, je umrl v torek v Kopanici blizu Slavonskega Broda, kam se je z družino preselil leta 1954, poročajo hrvaški mediji. Umrl je drugi dan po vstopu Hrvaške v Evropsko unijo.

Reuters

Živel je v šestih državah, poleg Avstro-ogrske monarhije, kjer se je rodil, tudi v Državi SHS, potem v Kraljevini SHS oziroma Kraljevini Jugoslaviji, NDH, SFRJ in Republiki Hrvaški, preživel pa je tri vojne.

S soprogo Matijo sta imela 80 potomcev. Ko je Matija umrla, je zadnjih 15 letih živel sam. Imela sta 12 otrok, od katerih je 11 še živih - najstarejši ima 81 let, najmlajši pa 55. Dobila sta 30 vnukov in 35 pravnukov.

V pogovoru za osiješki časnik Glas Slavonije je Prlić v začetku letošnjega leta dejal, da se glede na življenjsko dobo ne more pritoževati nad zdravjem. Vid in sluh sta se mu sicer nekoliko poslabšala, težave pa je imel zgolj zaradi bolečin v kosteh.

Pred kratkim je imel prebavne motnje zaradi težav s čirom. Po krajšem zdravljenju so ga iz bolnišnice poslali domov, kmalu potem pa je preminil. Svojci so povedali, da ni veliko trpel.