Svet

EU od ZDA zahteva pojasnila zaradi vohunjenja

STA/M.J.
3. 7. 2013, 18.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Evropska komisija, evropski poslanci in predsedstvo Sveta EU so danes od ZDA zahtevali pojasnila glede obtožb o vohunjenju ameriških obveščevalnih agencij na evropskih tleh.

Thinkstock

Evropska komisarka za pravosodje Viviane Reding je danes v Strasbourgu tako napovedala oblikovanje čezatlantske skupine strokovnjakov, ki bi preučili te očitke. Redingova je še dodala, da je zagotovila o oblikovanju skupine dobila od ameriškega generalnega tožilstva. Ta skupina naj bi dobila informacije o obsegu zbiranja podatkov in o področju uporabe ameriških programov nadzora komunikacij. Prvo srečanje skupine naj bi potekalo že ta mesec, drugo pa septembra v Washingtonu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Evropski parlament je danes na plenarnem zasedanju razpravljal o razkritju prisluškovalne afere PRISM, v kateri so ameriške oblasti domnevno dostopale in obdelovale osebne podatke državljanov EU preko spletnih strani, kot so Google, Skype in Facebook. Poslanci so razpravljali tudi o tem, da so ameriške oblasti sistematično nadzorovale urade EU v New Yorku in Washingtonu ter prisluškovale institucijam EU v Bruslju.

Na očitke o ameriškem vohunjenju so se evropski poslanci odzvali ostro. "Tovrstno početje je nedopustno in grobo posega v pravico do zasebnosti in varovanje osebnih podatkov. Partnerstvo med Evropo in Ameriko mora temeljiti na medsebojnem zaupanju in spoštovanju, varovanju temeljnih svoboščin in vladavini prava," je danes sporočila evropska poslanka Tanja Fajon (SD/S&D).

Fajonova se je odzvala tudi na današnjo zmedo na dunajskem letališču, ko je moralo prisilno pristati letalo bolivijskega predsednika Eva Moralesa, ker so nekatere evropske države zaprle svoj zračni prostor zanj zaradi suma, da se na njem nahaja nekdanji pogodbeni analitik NSA Edward Snowden, ki ga iščejo ZDA, ker je izdal tajne dokumente o spornih programih nadzora.

"ZDA s tovrstnim ravnanjem dokazujejo, da jim je prav mar za Evropejce in človekovo dostojanstvo. Od ameriških oblasti smo zahtevali jasna pojasnila ter od Evropske komisije, naj odločno ukrepa," je še dodala Fajonova.

Neprizanesljiv je bil tudi evropski poslanec Jelko Kacin. "V naši politični skupini Alde smo jezni, ko predstavniki institucij EU kažejo mlačnost, ko bi morali povzdigniti glas in braniti načela in vrednote EU. Slabo nas predstavljajo!" je zatrdil Kacin.

"Incident v zračnem prostoru EU z bolivijskim predsedniškim letalom je manifestacija ameriškega vpliva in prakse. Je sramota za EU," je pripomnil Kacin in dodal, da "kaj in kako delajo tajne službe ZDA, vemo, odzivi vrha EU pa so nedostojni in nezadostni".

Tudi poslanec Ivo Vajgl (Alde/Zares) je kritiziral evropske države zaradi incidenta na dunajskem letališču. Pregled letala je po njegovih besedah "škandal", ki lahko označuje "konec mednarodnega prava in odnosov, na katerih danes počiva svet". Kar se tiče razprave Evropskega parlamenta o "vohljanju" ZDA v EU, pa je za spletni portal MMC povedal, da so poslanci sedaj v fazi "argumentiranja, češ vohljanje in vohunjenje sta bila vedno, samo sredstva se spreminjajo".

"Seveda pa nekateri celo menijo, da se moramo za korist neke domnevne večje varnosti odreči svojemu načinu življenja, vrednotam. To so pošastna razmišljanja, ki bodo naredila z Zemlje, na kateri živimo, pekel," je bil odločen Vajgl.