Svet

Severna in Južna Koreja vzpostavili vročo linijo

STA/M.J.
3. 7. 2013, 17.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Severna in Južna Koreja sta danes znova vzpostavili neposredno vojaško vročo linijo med državama, so danes sporočili iz Seula.

Reuters

Pjongjang je tudi odobril obisk južnokorejskih poslovnežev v zapuščenem skupnem industrijskem kompleksu v Kaesongu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Do dogovora med sosedama je prišlo, potem ko je več deset južnokorejskih podjetij napovedalo umik iz Kaesonga, saj naj bi postala žrtve političnega prerivanja. "Vroča linija je bila znova vzpostavljena danes popoldne, potem ko je Severna Koreja sprejela našo prošnjo za normalizacijo," je dejal predstavnik južnokorejskega ministrstva za združitev.

Po več mesecih napetosti in groženj z jedrsko vojno sta Južna in Severna Koreja obnovili vročo linijo 7. junija. Znova sta jo prekinili po propadu pogovorov o dvostranskih pogovorih na visoki ravni.

Danes je nepričakovano po liniji prispelo sporočilo Pjongjanga, da lahko južnokorejski poslovneži obiščejo skupni industrijski kompleks. Omogočeni bodo tudi ukrepi za preprečitev nastajanja škode na objektih in materialu v času deževne dobe.

Industrijski kompleks v Kaesongu so odprli leta 2004 severno od skupne meje kot nekakšen simbol sodelovanja, a je kmalu postal žrtev stopnjevanja napetosti. Severna Koreja je aprila iz kompleksa umaknila svojih 53.000 delavcev, zatem se je za enako potezo odločila še Južna Koreja.

Do prekinitve delovanja industrijskega kompleksa je prišlo v luči zaostritve krize na Korejskem polotoku, ki je posledica februarskega jedrskega poskusa Severne Koreje in posledično uvedbe novih sankcij Varnostnega sveta Združenih narodov proti njej.