Svet

Lahko pride do razpada zdravstvenega sistema

STA / S.R.
3. 7. 2013, 14.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na slovesnosti ob zaključku celostne prenove Bolnišnice Sežana je predsednik republike Borut Pahor pozval, da je treba v kratkem času začeti prenovo zakonodaje na področju zdravstva, saj lahko le spremembe pomagajo ohraniti javno zdravstvo.

Facebook
Pahor poziva k spremembam za ohranitev javnega zdravstva.

V nasprotnem primeru lahko po njegove mnenju pride do razpada sedanjega zdravstvenega sistema. "Reforma in nadgradnja javnega zdravstva je zaradi svoje kompleksnosti ter zaradi številnih strokovnih, političnih in drugih razhajanj ena redkih, ki doslej ni uspela. Če bomo sedaj ponovno čakali, da nam bo kar dana, bomo čakali zaman. Lotiti se je moramo korak za korakom in počasi zgraditi potrebno soglasje, da bo potem tudi sprejeta; drugače takih pridobitev, kot je bila prenova te bolnišnice, ne bo več," je opozoril Pahor.

Do prenove zdravstvenega sistema bi morali priti v naslednjem letu ali dveh, kajti drugače bo lahko prepozno. Zato je Pahor pozval odgovorne, naj "k temu dejanju pristopijo v prid ljudi".

Za Bolnišnico Sežana in za celotno regijo je obnova izjemnega pomena, je navdih za vse, ki menijo, da v teh kriznih časih ni mogoče doseči takih rezultatov, je še poudaril predsednik republike. Z njo so namreč zagotovili prihodnost te bolnišnice, ki je bila pred leti že na tem, da bo morala zapreti vrata. Vendar je s požrtvovalnostjo bolnišničnega vodstva in z novimi programi ne le preživela, pač pa je danes lahko zgled ostalim slovenskim bolnišnicam, je dejal Pahor.

Celostna prenova Bolnišnice Sežana se je začela pred dobrima dvema letoma, vrednost celotne investicije pa je bila pet milijonov evrov in pol. Denar za energetsko prenovo stavbe je pridobila iz evropskih kohezijskih skladov in od ministrstva za zdravje, del sredstev za preostalo prenovo pa je dodala sama bolnišnica iz privarčevanih sredstev in manjšega posojila.

S prenovo so opravili energetsko sanacijo celotnega objekta, prenovili celotno prvo nadstropje, ki je namenjeno kroničnim pljučnim bolnikom, prenovili vodovodno in kanalizacijsko omrežje ter bolnišnične kuhinje. Po besedah direktorice Silvane Šonc si v prihodnje želijo prenoviti tudi bolnišnično teraso. To je bila prva večja prenova bolnišnice po letu 1954, ko je bila tudi v celoti prenovljena.

Poleg zdravljenja kroničnih pljučnih bolezni se je Bolnišnica Sežana že pred leti odločila za podaljšano bolnišnično zdravljenje, pred šestimi leti pa so pridobili tudi dializni center. Bolnikom ponuja 127 postelj, v njej pa je trenutno 132 zaposlenih. V prihodnje bo lahko svoje usluge ponujala tudi izven regije, preko državnih meja, kar bi bilo po besedah ministra za zdravje Tomaža Gantarja, ki je tudi prisostvoval današnji slovesnosti, še korak naprej za sežansko bolnišnico.