Slovenija

Kdaj bo Revoz dobil sredstva?

STA / S.R.
3. 7. 2013, 14.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Z v torek uvedeno preiskavo leta 2011 odobrene državne pomoči novomeškemu proizvajalcu avtomobilov Revoz se dokončna odločitev o dodelitvi sredstev odmika na neko bolj oddaljeno obdobje.

Dolenjski list
Proizvodnjo 800 vozil dnevno so dosegli že v prvih decembrskih dneh.

"Seveda bi bilo bolje, če bi bila odločitev sprejeta že zdaj. Dela na projektu namreč že potekajo," pravijo na gospodarskem ministrstvu. Vlada je sklep o dodelitvi 45,5 milijona evrov finančne spodbude Revozu sprejela novembra 2011, a pod pogojem, da jo bo odobrila Evropska komisija. Ta pa je v torek sporočila, da je začela preiskavo, v kateri bo podrobno preučila, ali so slovenski načrti v skladu s pravili EU. Zlasti bo preverila, ali pozitivni učinki projekta na regionalni razvoj odtehtajo izkrivljanje konkurence, ki bo posledica državne pomoči, so pojasnili v Bruslju.

To pomeni, da Revoz, hčerinska družba francoskega koncerna Renault, od države omenjene finančne spodbude še ni prejel. S tem, ko je Evropska komisija začela preiskavo, se dokončna odločitev o morebitni spodbudi prestavi na neko bolj oddaljeno obdobje, pravijo na ministrstvu in opozarjajo, da pa v podjetju dela na projektu že potekajo.

Predmet projekta je uvedba novih modelov vozil iz t.i. palete Edison, in sicer v okviru partnerstva, sklenjenega med zvezo Renault-Nissan in nemškim Daimlerjem. Šlo bo za naslednika Renaultovega twinga in Daimlerjevega štirisedežnega smarta.

Kot so ob sprejemu vladnega sklepa novembra 2011 pojasnili v Revozu, naj bi načrtovana proizvodnja vozil iz palete Edison stekla konec leta 2013, leta 2014 pa naj bi znašala okrog 194.200 vozil. Proizvodnja je predvidena najmanj do konca leta 2019.

Od predvidene spodbude je odvisna konkurenčnost Revoza na svetovnem trgu majhnih osebnih vozil, a tudi rentabilnost projekta. Le-to je v sedanjih razmerah na trgu razreda majhnih osebnih vozil, v katerem so marže že tako ali tako najnižje, zelo težko zagotoviti, še pravijo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.