Slovenija

Predaličeveo imenovanje po oceni MNZ zbujaja dvome

STA/M.J.
3. 7. 2013, 14.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ministrstvo za notranje zadeve in javno upravo je v torek izdalo odločbo, s katero je Boža Predaliča razrešilo s položaja načelnika Upravne enote Grosuplje, so danes potrdili na ministrstvu.

Mediaspeed

Kot pojasnjujejo, ministru razrešitev dopušča zakon o javnih uslužbencih, opozarjajo pa tudi, da okoliščine Predaličevega imenovanja zbujajo dvome. Kot so zapisali na ministrstvu za notranje zadeve in javno upravo, so odločbo izdali na podlagi 83. člena zakona o javnih uslužbencih, ki takšno razrešitev dopušča v letu dni od nastopa funkcije. Minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant je namreč ocenil, da je "za zagotovitev profesionalnega, politično nevtralnega, prijaznega in učinkovitega delovanja Upravne enote Grosuplje primerno ponoviti postopek izbire načelnice oziroma načelnika".

Kot so zapisali na ministrstvu, pa so razlog za ponovitev postopka tudi okoliščine imenovanja omenjenega načelnika, ki po njihovi oceni zbujajo dvome. Načelnik je bil namreč imenovan več kot tri mesece pred iztekom mandata prejšnje načelnice, imenovanje je bilo opravljeno tik pred prenehanjem mandata vlade. Roki za prijavo so bili skrajšani, natečajna komisija pa je bila imenovana neobičajno naglo, pojasnjujejo.

Virant je Predaliča sicer razrešil komaj dan po tem, ko je v ponedeljek nastopil funkcijo načelnika Upravne enote Grosuplje. Poslanec SDS in nekdanji minister Zvone Černač je to potezo na današnji novinarski konferenci ocenil za "politično razrešitev in lustracijo drugače mislečih". Po njegovih besedah je takšna odločitev ministra Viranta posledica njegove "osebne maščevalnosti".