Svet

Zaradi evropske blokade zračnega prostora se bodo pritožili

STA / S.R.
3. 7. 2013, 13.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Bolivija se bo pri generalnemu sekretarju Združenih narodov Ban Ki Moonu pritožila, ker je več evropskih držav zaprlo svoj zračni prostor za letalo bolivijskega predsednika Eva Moralesa zaradi suma, da se je na krovu nahajal nekdanji analitik ameriške agencije za nacionalno varnost Edward Snowden.

Reuters
Letalo predsednika Eva Moralesa.

"Odločitve teh držav so kršile mednarodno pravo. Sprožili smo postopek, da se bomo o tem pritožili pri generalnemu sekretarju ZN," je novinarjem danes v Ženevi povedal predstavnik Bolivije pri ZN Sacha Llorenti.

Moralesovo letalo je moralo sicer prisilno pristati na dunajskem letališču, ker so svoj zračni prostor zanj zaprle Španija, Francija, Italija in Portugalska. Letalo pa je po 13-urnem postanku danes nadaljevalo svojo pot v Bolivijo, ko so letalo pregledali in Snowdna niso našli. Po besedah Moralesa pred odhodom z Dunaja pa je pri tem šlo za provokacijo in to ne samo proti njemu, temveč proti celotni Latinski Ameriki in vsem državam, ki se ne želijo podvreči ZDA.

Medtem pa je ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange danes evropske države pozval, naj ne popustijo pod pritiski ZDA in naj sprejmejo Snowdna na svoje ozemlje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Države EU, predvsem Francija in Nemčija, naj ga ne glede na status toplo sprejmejo," je Assange zapisal v komentarju, objavljenem v francoskem časniku Le Monde.