Slovenija

Strelski pohod utišal domačine

Gabrijel Toplak
3. 7. 2013, 11.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zaradi spora, ki se vleče že nekaj časa, stopnjeval pa se je od lani, je 67-letnik v Spodnjem Velovleku pri Ptuju preteklo soboto streljal na pastorka in njegovo partnerico.

Gabrijel Toplak
Bil je zidar, prijazen in vselej pripravljen pomagati.

Povod za izstrelitev petih nabojev naj bi bila namestitev osumljenčeve partnerice v dom starostnikov in njegova silna želja po njeni vrnitvi v domače okolje. Včerajšnje jutro v vasici Spodnji Velovlek, ki je le kakšnih slabih deset kilometrov od Ptuja, je bila le tri dni od tragedije, ki je pretresla vse tamkajšnje domačine, prazna kot že dolgo ne.

Ljudje, ki jih srečaš na cesti, se izogibajo pogovoru o tragediji, ki se je zgodila pri družini Polančevih v Spodnjem Velovleku 35 in nekateri raje sploh ne zapuščajo domov. Redki, ki si vendarle upajo kaj spregovoriti, pa so ogorčeni nad dejanjem 67-letnega Franca Polanca.

Svet24, Thinkstock
Hiša, v kateri je živel 67-letni Franc Polanec, te dni sameva.

Po doslej zbranih podatkih policije se je tragedija zgodila v soboto, okoli 21.50, ko je Franc Polanec prišel na vrt med svojo in stanovanjsko hišo, v kateri bivata njegov 47-letni pastorek Franci Ficijan ter njegova leto dni starejša partnerica Andreja Jakšič. Do hudega spora med njimi pa naj bi prišlo pred leti zaradi Ficijanove matere, h kateri se je Polanec priselil pred sedemindvajsetimi leti. Micko, kot jo imenujejo v kraju, je pred dvema letom zadela kap in je morala v dom za starostnike, a si je Polanec prizadeval, da bi partnerico pripeljal domov. S tem naj se Ficijan menda ne bi strinjal, zato so prekinili vse stike. V sobotnem sporu pa je osumljenec izstrelil 5 nabojev in pri tem hudo ranil dva človeka.

Gabrijel Toplak
Le čez cesto je hiša Andreja Murka, ki je preprečil tragedijo.

82-letni Alojz, ki je včeraj zjutraj s kolesom pripeljal mleko na odjemno mesto, je šokiran, saj je Polančeve dobro poznal. Z grenkobo pove, da se je s Francem večkrat srečeval, zato ga je njegovo početje toliko bolj pretreslo. »Niti ne vem, kje bi dobil strelno orožje. Bil je zidar, prijazen in vselej pripravljen pomagati,« je bil kratek Alojz in omenil petkovo Francijevo zabavo za sosede in prijatelje, ki jo je imel dan pred tragičnim dogodkom. »Morda je že takrat vedel, kaj bo storil v soboto, in se je želel odkupiti za dejanje, ki ga je pripravljal. Groza, ko pa je bil tako v redu človek.«

Gabrijel Toplak
Domačini so se zavili v molk in le redko kdo si upa govoriti.

Hiša, v kateri živi 31-letni Andrej Murko, je včeraj samevala. Murko, po poklicu zidar, je bil  v službi, sosedje pa vedo povedati, da naj bi tistega dne prišel na dvorišče Polančevih, ker si je sposodil njihovo kolo. »Bil je priča skorajšnji tragediji. Še sreča, da je dovolj močan, da ga je uspel obvladati do prihoda policistov in se ga ni ustrašil. Je tudi oče dve in pol leta starega otroka,« je komentirala vaščanka Ana. Več besed nam je namenila Polančeva soseda Marija Brmeš, ki stanuje v Spodnjem Velovleku 32. Pretresena pove, da si česa takšnega ni upala predstavljati niti v sanjah. »Bila sem doma. Imam nepokretnega moža, a strela nisem slišala. Gledala sem televizijo, ko me je naenkrat poklicala hčerka in mi povedala, da so pri sosedih streljali. Poznala sem njegove starše in tudi Franci je bil dober človek. S pastorkom sta si bila vseh 27 let zelo naklonjena, a so se odnosi spremenili po prihodu Andreje. Mlajši so želeli, da gre Micka v dom za ostarele, Franci pa se s tem ni strinjal,« pravi  Brmeševa, ki je včasih z njim obiskala ženo v domu za ostarele v Murdetincih. Tudi tega, da ji je med potjo omenjal, da mu bodo popustili živci.

Gabrijel Toplak
Marija Brmeš je pretresena, saj je Franca poznala kot dobrega in prijaznega človeka.