Slovenija

Nas bodo pri plačevanju s karticami še bolj olupili?

Simon Rosc
3. 7. 2013, 11.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Uporabniki plačilnih kartic lahko v prihodnje morda pričakujejo dodatne provizije bank, saj bodo te zaradi novih pravil EU izgubile precej denarja.

Thinkstock
Se nam obeta konec brezplačnega plačevanja s plačilnimi karticami?

Konec tega meseca bo EU objavila nove načrte glede bančništva, ki se tičejo plačil provizij podjetnikov in trgovcev pri plačilu njihovih strank s kreditno ali debetno kartico. Ker bo EU najverjetneje omejila in s tem precej znižala ali celo v celoti ukinila provizije podjetnikov za plačila strank s plačilnimi karticami, bodo banke izgubile precej denarja. Posledično se pričakuje, da bodo banke ta izgubljeni denar pridobile pri uporabnikih kartic, torej bodo te provizije prevalile na vsakega posameznika. Ali to pomeni konec brezplačnega plačevanja z bančnimi karticami?

»Najkrajšo bodo znova potegnili navadni ljudje.«  

Če poenostavimo, tako kot plačamo provizijo pri dvigu na bankomatu in za vodenje računa, bomo odslej najverjetneje morali plačati tudi provizijo pri vsakem plačilu z bančno kartico v trgovini, pri nakupu vsakodnevnih stvari. Pričakuje pa se, da si bodo banke za vsako plačilo vzele približno 40 centov, seveda pa bo provizija odvisna od vsake posamezne banke. Tovrstno dejanje bank pa naj bi povprečnega posameznika na leto dodatno stalo približno 30 evrov.

Nova provizija naj bi nas stala približno 40 centov. 

Mnogi ekonomisti se bojijo, da je to konec brezplačnega bančništva, ki se tiče plačil s kreditnimi ali debetnimi karticami. Trenutni bančni sistem naj bi bil kolikor toliko pravičen, s tem ukrepom pa bodo najkrajšo znova potegnili navadni ljudje. Je Evropska komisija, ki bo te nove morebitne ukrepe predstavila konec julija, o njihovih posledicah dobro premislila? Ne samo da bomo izgubo bank znova plačevali ničesar krivi posamezniki, tudi banke, ki se soočajo z izjemno slabim stanjem, si nove izgube najverjetneje težko privoščijo. Na odločitev EU bomo morali še počakati do konca meseca, vsekakor pa se lahko vprašamo, v čigavo korist v tem primeru deluje EU?