Svet

Obama želi ukiniti jedrsko oborožitev

STA/M.J.
19. 6. 2013, 09.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama je v torek prispel v Berlin, kjer bo med svojim prvim uradnim obiskom v Nemčiji danes imel uradne pogovore

Reuters

Osrednji del obiska bo njegov govor pred Brandenburškimi vrati, v katerem bo Zahod spomnil na njegovo odgovornost do sveta. Predlagal naj bi tudi občutno zmanjšanje jedrskih zalog ZDA in Rusije. "Šlo bo za poziv državljanom in vladam k dejanjem, ki so potrebna, da bomo v prihodnjih 50 letih dosegali enake uspehe, kot smo jih v zadnjih 50 letih," je napovedal namestnik svetovalca za nacionalno varnost Ben Rhodes. Pri tem naj bi Obama s spominjanjem na preteklost poskušal "priklicati energijo", ki bi se lahko uporabila za izzive prihodnosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Konkretno naj bi šlo za podnebne spremembe kot tudi skupen boj proti terorizmu, reševanje konfliktov ter tudi potrebo po širjenju demokratičnih vrednot tudi čez meje zahodnega sveta. Sporočilo, ki ga želi izraziti, je, da je včasih udobno misliti, da se zgodovina ne ponavlja, je dejal Rhodes.

Obama pa bo govoril tudi o svojih izkušnjah od svojega zadnjega berlinskega govora pred petimi leti v okviru prve predsedniške kampanje. Pri tem bo omenil konec vojn v Iraku in Afganistanu ter spremembe v globalnem boju proti terorizmu, poroča dpa.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pa naj bi Obama v govoru tudi predlagal občutno zmanjšanje jedrske oborožitve ZDA in Rusije. Po navedbah neimenovanih ameriških vladnih uradnikov naj bi napovedal pripravljenost ZDA, da zmanjšajo svoje zaloge jedrskega orožja, če bo k temu pripravljena tudi Rusija.

Predlagal naj bi zmanjšanje števila nameščenih strateških jedrskih konic za tretjino in zmanjšanje taktičnega jedrskega orožja v Evropi. Zavezal se bo tudi, da se bo udeležil jedrskega varnostnega vrha v Haagu naslednje leto.

"Skušali bomo izpogajati ta zmanjšanja z Rusijo, da bi se premaknili s pozicije iz časov hladne vojne. Obama bo tudi izrazil cilj zmanjšanja ameriškega in ruskega taktičnega jedrskega orožja v Evropi in obljubil, da bo skupaj z zaveznicami iz Nata oblikoval predloge o sporazumih z Rusijo, s katerimi bi ta cilj dosegli," je dejal neimenovani ameriški uradnik.

ZDA in Rusija sta se v času prvega mandata Obame leta 2010 dogovorili, da bosta zmanjšali zaloge strateškega jedrskega orožja na podlagi sporazuma Start, ki od obeh držav zahteva, da nimata več kot 1550 strateških jedrskih konic.

Obama je v torek v Berlin prispel s soprogo in hčerkama iz Severne Irske, kjer se je udeležil vrha skupine G8.

Danes se bo srečal z nemško kanclerko Angelo Merkel, predsednikom Joachimom Gauckom ter kanclerskim kandidatom opozicijske Socialdemokratske stranke Peerom Steinbrückom. Med temami pogovorov naj bi bila med drugim kriza v Siriji ter trgovinski sporazum med ZDA in EU ter preiskovanje internetnih komunikacij tujcev, ki ga izvajajo ameriške obveščevalne službe.