Slovenija

Danes tudi uradno znano novi rektor ljubljanske univerze

STA / S.R.
19. 6. 2013, 09.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Danes bodo znani uradni rezultati torkovih volitev za rektorja ljubljanske univerze.

Mediaspeed
Ivan Svetlik.

Po neuradnih podatkih je novi rektor univerze postal Ivan Svetlik, ki je na volitvah z 51,6-odstotno udeležbo z večino glasov volilnih upravičencev premagal protikandidata Jožeta Duhovnika. Svetlik se bo na rektorski stolček zavihtel 1. oktobra. Svetlik je bil ob neuradnih rezultatih, ki kažejo na njegovo izvolitev za rektorja ljubljanske univerze za mandatno obdobje 2013-2017 zadovoljen, saj je bil odziv volilnih upravičencev "na ravni običajnega in ker je bila zmaga prepričljiva". "Zdaj pa je pred nami delo," je za STA komentiral svojo še neuradno zmago.

Kot novoizvoljeni rektor univerze se bo najprej lotil pregleda stanja na univerzi in rektoratu, sestaviti bo moral tudi svojo ekipo in izbrati štiri nove prorektorje. Senat ljubljanske univerze je sicer v torek potrdil seznam kandidatov za prorektorje za mandatno obdobje 2013-2017.

Svetlikov protikandidat Jože Duhovnik pa je novoizvoljenemu rektorju le čestital. Kot je dejal za STA, je "zmagal najboljši".

Za predsednika upravnega odbora univerze Janeza Hribarja je Svetlik kot rektor njihov "najboljši sopotnik". Od novega rektorja pričakuje predvsem "nadgradnjo sodelovanja in reševanje problemov, ki jih ima univerza".

Novega rektorja po mnenju predsednika volilne komisije in prorektorja univerze Mihe Juharta čaka zelo težko delo, ker je univerza predvsem finančno v zelo težkem položaju.