Slovenija

Pri Janezu Janši za račune skrbi žena

STA / A.M.
18. 6. 2013, 21.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po Zoranu Jankoviću je po odločbi informacijske pooblaščenke postal javen tudi pogovor Komisije za preprečevanje korupcije s predsednikom SDS Janezom Janšo.

Profimedia
Med drugim je Janez Janša pojasnjeval, kako je financiral nekatere nakupe, na vprašanje, kako je možno, da ni razvidnih odlivov za življenjske stroške, pa je odgovoril, da za račune skrbi žena.

Kot je razvidno iz posnetka pogovora, ki so ga objavili nekateri mediji, je Janša enosobno stanovanje na Neubergerjevi ulici v Ljubljani v začetku desetletja kupil v glavnem s pomočjo kredita pri NLB. Prodajna cena je bila blizu nakupne, okoli 90.000 evrov, je ocenil.

To stanovanje je nato prodal, ko je kupoval trisobno stanovanje na Komenskega ulici v Trubarjevem kvartu. Slednjega je plačal v dveh ali treh zneskih v roku enega leta. Denar zanj je dobil še s prodajo parcele in zemljišča v Trenti ter gotovinskim kreditom NLB za razliko, ki ni bila pokrita. Kredit pa je znašal okoli pet ali šest milijonov takratnih tolarjev.

Priznal je,da je zemljišča v Trenti kupil za 350.000 tolarjev, medtem ko ga je Eurogradnjam prodal za 35 milijonov tolarjev. "Ampak za ta isti znesek, če bi ga imelo to zemljišče, bi ga bil takoj pripravljen kupiti," je dodal Janša.

Kot je pojasnil, je možno tam zgraditi okoli 10 apartmajev. "Mislim, da mi je to urejala nepremičninska agencija oziroma mi je svetovala," je dejal Janša, a nato dodal, da je prodal zemljišče neposredno kupcu in da mu agencija samega posla ni urejala.

Prav tako je pojasnil tudi zaplet, ko so mu Eurogradnje nakazale kupnino, še preden je bila pogodba overjena. "Klicali so me, da je prišlo do pomote in če lahko vrnem denar, in sem ga vrnil. Potem pa so plačali, ko je bila pogodba veljavna. Šlo je za njihovo napako," je dejal.

Predstavniki komisije so Janšo spraševali tudi, kako točno je poplačal stanovanje v Trubarjevem kvartu, saj da je po pregledu njegovega tekočega računa razviden le izdatek v višini dobrih 131.000 evrov. Medtem ko odhodek za dva obroka - za enega v višini 13.500 evrov in drugega v višini 91.000 evrov - iz tekočega računa ni razviden.

"Transakcija ni mogla iti drugače kot z računa ... Razen, če je bila pogodba tako narejena, da je bila kupnina plačana direktno. V to ne verjamem. Ker tistih 13.000 evrov je bilo za parkirno mesto, kar sem naknadno kupil," je razmišljal Janša.

V Bovcu je za staro počitniško hišico odštel okrog 130.000 takratnih nemških mark. V glavnem je nakup financiral s prihranki, predvsem s honorarji od knjig, ki jih je napisal. Imel je tudi manjši kredit.

Stanovanje na Mesarski ulici v Ljubljani sta kupila skupaj z ženo. Svojo polovico je plačal s hipotekarnim kreditom. Skupen znesek za to stanovanje je znašal 325.000 evrov.

Sedanje bivališče v bližini Velenja pa je v njegovi 100-odstotni lasti. Financiral ga je s prodajo stanovanja na Komenskega ulici in s povečanjem hipotekarnega kredita. "Gre za zamenjavo stanovanja za hišo z doplačilom 48.000 evrov in za ta znesek se je povečal moj hipotekarni kredit, na 172.000 evrov," je dejal Janša. Kredit ima pri Unicredit banki, kjer ima tudi odprt tekoči račun. Računa ima odprta še pri NLB in Abanki, je pojasnil.

O ari za hišo v višini 5000 evrov, ki je bila plačana na roko, pa je dejal, da sta denar bodisi on ali žena dvignila z računa, ali pa ga je kdo posodil. "Ne spomnim se točno," je dejal.

Govorili so tudi o volvu, o katerem je Janša dejal, da je zanj odštel okoli 40 tisočakov in da je kupnino poravnal v v več obrokih prek tekočega računa. Ko so mu dejali, da je na tekočem računu razvidno le plačilo v znesku 17.500 evrov, ostalo pa ne, je najprej dejal, da mora biti to napaka. "Ne spomnim se natančno, vendar morala bi biti plačana celotna vsota," je med drugim dejal Janša.

Kasneje je pojasnil tudi, da mu je del kupnine za avto v letu 2007 posodil brat.

Pojasnjeval je tudi svoja potovanja v Avstralijo, na Mavricius, Tajvan in v Švico. Obenem je razkril, da imata z ženo "skupno blagajno", torej da strošek poravna "tisti, ki ima kaj na računu". Žena je tudi tista, ki večinoma skrbi za plačevanje računov.

To je po njegovih besedah tudi razlog, da na njegovem tekočem računu ni zaznati nobenega od življenjskih stroškov in stroškov za avto, po letu 2005 oziroma 2006 so tudi prenehala vsa plačila za elektriko, je ugotovila komisija.

Podobno je Janši KPK očitala za sodne takse, ki po podatkih sodišča znašajo okoli 20.000 evrov, vendar odlivov z njegovega tekočega računa ni. Prav tako ne dvigov. "To ne more biti tako. Edino možno je, da je transakcija z mojega računa na račun odvetnika. Večinoma, mislim, da sem direktno plačal. S tem, da v primerih, kjer sem jaz v postopkih kot predstavnik stranke (SDS), je stranka plačala takse. Je šlo z računa stranke," je dejal prvak SDS.

Komisija je leta 2005 zaznala tudi polog v višini 33.000 evrov na njegov tekoči račun, a je Janša dejal, da se tega ne spomni in tudi dvomi o tem. Podrobno pa tega ni pojasnjeval.

Javnost je lahko nedavno prisluhnila tudi pogovoru KPK z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, saj je informacijska pooblaščenka dovolila medijem tudi dostop do tega.

Komisija za preprečevanje korupcije, ki jo vodi Goran Klemenčič, je sicer v končnem poročilu po nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank očitala Jankoviću in Janši kršitve protikorupcijske zakonodaje. Janković se je zato poslovil z mesta predsednika stranke, medtem ko se z županske funkcije ne želi umakniti. Očitki Janši pa so zaradi pozivov takratnih koalicijskih partneric DL, SLS in DeSUS, naj odstopi, sprožili politično krizo in na koncu menjavo vlade Janeza Janše z vlado Alenke Bratušek.