Svet

Poplave še vedno grozijo

STA / S.R.
11. 6. 2013, 11.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Težav s poplavami v Evropi še ni konec. Glavni poplavni val na Donavi sedaj ogroža kraje južno od Budimpešte, medtem ko narasla Laba grozi krajem na severu Nemčije.

Reuters

V Avstriji, kjer je najhujše že mimo, so medtem ponoči po močnih padavinah opazili ponovne izlive rek, poročajo tuje tiskovne agencije.

Poplavni val na Donavi se pomika južno od Budimpešte. V vasi Tass so zgodaj zjutraj izmerili vodno gladino na 9,08 metra, pri Paksu pa je bil nivo Donave pri 8,89 metra, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Bliže meji s Srbijo se je pri mestu Baja vodna gladina povzpela na 9,67 metra, pri Mohacsu pa je bila na 9,21 metra.

Nevarnost na severu države se medtem zmanjšuje, zato je madžarska vlada vojsko preselila na jug države, je sporočilo madžarsko obrambno ministrstvo. Na odseke med Dunafoldvarom in Mohacsom je bilo napotenih 1200 vojakov s helikopterji Mi-8 in Mi-17 ter posebno opremo.

V Budimpešti, kjer je Donava v nedeljo dosegla globino okoli 8,9 metra, se voda sedaj umika, še vedno pa je 11 centimetrov nad rekordno ravnijo leta 2006, ki je bila pri 8,6 metra. V madžarski prestolnici tako še naprej izvajajo ukrepe za zaščito pred poplavami.

Po napovedi madžarskega premiera Viktorja Orbana bodo danes stekle aktivnosti za ocenjevanje škode, prav tako bo vlada začela pripravljati načrt sanacije.

Napeto ostaja tudi v Nemčiji, kjer se poplavni val na Labi seli proti severu. Ogroženi so predvsem deli nemških zveznih dežel Saška-Anhalt, Spodnja Saška in Schleswig-Holstein, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V zvezni deželi Mecklenburg-Predpomorjanska je reka očitno že dosegla najvišjo raven, medtem ko je v Spodnji Saški ponoči gladina ostala praktično nespremenjena.

V delih dežele Saška-Anhalt je stanje ponekod še vedno dramatično, največja težava je nasip, ki je popustil pri kraju Fishbeck. V zvezni deželi so tudi zaprli most čez Labo, kar povzroča zamude v železniškem prometu. Težave med drugim nastajajo na linijah Berlin-Köln in Berlin-Frankfurt.

Medtem se v državi že odvija razprava, kako do denarja, ki bo nujen za poplačilo vse nastale škode. Nemški gospodarski minister Philipp Rösler se je zavzel za ustanovitev posebnega sklada, v katerega bi enakomerno prispevale zvezna vlada in deželne oblasti. Podoben ukrep je Nemčija že sprejela po katastrofalnih poplavah leta 2002.

O novih poplavah poročajo iz Avstrije, kjer je ponoči močno deževalo. Donava se je znova izlila pri več krajih v Spodnji Avstriji. V bencinsko črpalko v mestu Schöngraben je udarila strela, a so s hitrim gašenjem preprečili katastrofo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Na avstrijskem notranjem ministrstvu bo danes potekal sestanek na temo poplav, na katerem bo ministrica za notranje zadeve Johanna Mikl-Leitner s predstavniki vlade, pokrajin in drugih organizacij govorila o možnostih za hitro pomoč državljanom.